Hopp til innhold

– Stas å bli direktør

Seks kjappe til Aslak Sira Myhre, som blir direktør for Nasjonalbiblioteket til høsten. Det eneste han gruer seg til er å forlate Litteraturhuset.

Aslak Sira Myhre

– Kjenner jeg meg selv rett, så kommer jeg til å glede meg stort sett helt til jeg starter, sier den kommende direktøren for Nasjonalbiblioteket.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Aslak Sira Myhre går fra å lede det som har blitt en av landets viktigste arenaer for bokelskere og debatter, Litteraturhuset i Oslo, til ny jobb som direktør for Nasjonalbiblioteket .

Nå er han inne i sin siste sommer på Litteraturhuset, som har vært hans store prosjekt siden 2005. Siden det ble åpnet i 2006 har det huset en rekke arrangementer for både store og små, og tatt imot forfattere fra hele verden. 1. november starter Aslak Sira Myhre i sin nye jobb for en av Norges største kunnskapskilder – Nasjonalbiblioteket.

Hva gleder du deg til?
– Jeg gleder meg til å begynne!

Hva er det første du vil ta tak i?
– Det vil jeg ikke si noe om enda.

Hva gruer du deg til?
– Akkurat nå gruer jeg meg ikke til noen ting, jeg føler meg bare veldig entusiastisk. Kjenner jeg meg selv rett, så kommer jeg til å glede meg stort sett helt til jeg starter. Den eneste jeg virkelig kjenner at jeg gruer meg til akkurat nå, er å forlate Litteraturhuset. Her har jeg hatt med alt å gjøre, fra rommene og selve programmet, til bokhandelen. Det å forlate dette, blir som en lykkelig skilsmisse, hvis man kan si det. Egentlig blir det vel mer som å flytte ut hjemmefra for første gang, tenker jeg.

@idsartha på Twitter: Utlån av e-bøker utenom app. Jeg vil veldig gjerne kunne låne bøker og lese på min kindle/annet dedikert lesebrett.
– Jeg kommer ikke til å si noe offentlig om dette nå. Det vil jeg vente med til jeg har begynt å jobbe sammen med mine nye kollegaer. Selv leser jeg bøker både på papir, på iPad, og jeg skulle ønske jeg kunne lese bøker på skyene på himmelen. Dessuten hører jeg på lydbøker, men jeg foretrekker faktisk å lese papirbøker.

@MariusHelgaa på Twitter: Hvorfor er han «direktør for Nasjonalbiblioteket» og ikke «nasjonalbibliotekar» slik forgjengerne hans har vært?
– Det er mer stas å være direktør, men jeg kommer jo samtidig til å være bibliotekar. Nasjonalbiblioteket er jo heller ikke bare bøker, det er bilder, film, lyd, aviser og mye mer.

Hva leser du nå for tiden?
– Tre forskjellige ting. Den ene er Hilary Mantels bok om den franske revolusjonen, «A Place of Greater Safety», den andre er Bergsveinn Birgissons «Den svarte vikingen» , og den tredje jeg leser på nå er et nytt manus jeg har fått fra Gudmund Skjeldal...

Les også: Bookerprisen til Hilary Mantel

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober