Hopp til innhold

Amal Aden: – Jeg har aldri vært så redd før

Forfatter Amal Aden er redd for reaksjonene hun vil få når boken «Om håpet glipper, er alt tapt» kommer ut i dag. Her bretter hun ut noe så tabubelagt som det å være homofil innvandrer.

Amal Aden

Ikke nok med at det er flaut og tabubelagt å være muslim og homofil. Det er livsfarlig, skriver forfatter Amal Aden i boken «Om håpet glipper, er alt tapt». – Noen må stå fram, sier hun.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Norsk-somaliske Amal Aden har tidligere hisset på seg mannfolk i innvandrermiljøene, med svært direkte bøker om problemer som vanligvis dysses ned – som kvinneundertrykking, tvangsekteskap og påstander om at somaliere i Oslo får bruker barnetrygden til å kjøpe khat .

– Det lengste jeg har gått

Truslene har haglet mot den unge kvinnen som sier det ingen andre tør. Nå er hun aktuell med en ny bok, som går mye lenger.

– Jeg har aldri vært så usikker som jeg var i dag, og så nedfor og redd. Enda har jeg opplevd mye rart i livet mitt. Det er fordi det temaet som jeg tar opp nå er så dramatisk. Det er et emne som man ikke prater om høyt, så i dag har jeg tøyd strikken veldig langt, fortelle Amal Aden.

– Er dette det lengste du har gått?

– Ja, i dag har jeg gått langt over streken.

For halvannet år siden, bestemte hun seg for å skrive boken. Det var like før hun selv stod fram som lesbisk .

Amal Aden tenker at dette er den viktigste boken hun har skrevet.

– Den er personlig, og det har ikke vært enkelt. Jeg har måttet jobbe ganske hardt med meg selv, sier hun.

Men Amal Aden innser at det kan øke hetsen mot henne.

– Samtidig tenker jeg at det handler ikke om bare meg. Det handler om mange mennesker som har det vondt, som må frigjøres.

Utleverer muslimsk homsemiljø

Om håpet glipper, er alt tapt

'Om håpet glipper, er alt tapt'

Foto: Aschehoug

I boken lar hun flere homofile og lesbiske personer – hovedsaklig fra det muslimske innvandrermiljøet i Norge – fortelle sine historier.

Det var som foredragsholder, at hun møtte mange nye mennesker, og særlig minoritetsungdommer som sliter.

– Jeg setter stor pris på at de oppsøker meg, og gir meg den tilliten. Samtidig tenkte jeg ”hva kan jeg gjøre?”. Da tenkte jeg at jeg ville hjelpe dem som har det verst, sier hun.

Menneskene som forteller om sine liv i boken, har til felles at de alle er livredde for at noen skal få greie på deres seksuelle legning. For dette er noe som ikke bare rammer dem selv, men hele familien.

"Hvis noen finner ut at jeg er lesbisk, vil ikke søsteren min bli gift", og "Far vil ta livet av seg" Dette er noen av de tingene som kommer fram at personene i Amal Adens bok er redde for skal skje, dersom de står fram.

– Jeg håper at unge som vurderer å ta livet av seg på grunn av sin legning, kan se at de ikke er alene om å ha den legningen, sier hun.

– Noen må stå fram

Amal Aden føler seg ansvarlig for å hjelpe disse menneskene.

– Jeg satt på bussen senest i går, så ringer en 15 år gammel gutt som sier han fant navnet mitt på nettet. Han er både født og oppvokst i Norge, men var livredd. Jeg hørte det på stemmen hans, han skalv.

– Sånne historier tar jeg svært personlig, og jeg setter pris på at så mange har tillit til meg og forteller meg sine historier. Det er derfor jeg står fram. Noen ganger tenker jeg på om det er verdt det, om det er verdt kampen. Når jeg møter slike mennesker, som har det fryktelig vondt tenker jeg at det er verdt det, sier Amal Aden.

Amal Aden mener det er viktig at noen står fram.

Det er viktig for meg å hjelpe den neste generasjonen minoritetsungdom som er homofile, og at de kan se at det faktisk går an å leve. Selv om det koster en del, er det fullt mulig å leve som muslim og homofil, sier hun.

Trenger politibeskyttelse

Flere personer i boken hevder at de er blitt drapstruet, og at politiet ikke tar sakene alvorlig.

Selv har Amal Aden politibeskyttelse, når hun deltar på pressekonferansen om boken sin, på Litteraturhuset i Oslo i dag.

– Det føles som at jeg ikke kan ytre meg nok, og at friheten min blir begrenset. Samtidig er det verdt det, tenker jeg. Det er tungt og synd at politiet står her på grunn av at jeg skrev en bok, men samtidig er det blitt sånn at de må det, så jeg er veldig takknemlig for at politiet stiller opp, sier hun.

– Hvordan blir det å få oppmerksomhet for boken, også fra det muslimske miljøet?

– Jeg tør ikke å tenke på det. Jeg prøver å bare la det komme, så får vi se hva som skjer de første dagene, sier Amal Aden.

Både trusler og priser

Amal Aden har fått alle typer reaksjoner på det arbeidet hun gjør for å kjempe for rettighetene til innvandrere. Hun har blitt prisbelønnet , og samtidig truet.

– Jeg tar ikke truslene veldig tungt, jeg tar dem ikke personlig. Jeg tenker at det er feige mennesker som ikke tør å ta debatten offentlig, og som ikke tør å møte meg ”face to face”, men sitter og sender tekstmeldinger eller ringer fra skjult nummer. Det syns jeg er feigt, og jeg kan ikke la dem stoppe dem. Heldigvis har jeg mye støtte også, sier Amal Aden.

Det er i følge henne, bare menn som gjør dette.

– Det er nok en del menn som føler at jeg utfordrer dem, men sånn er det.

Sammenligner med likestillingskampen

stod fram som lesbisk Amal Aden mener at voksne mennesker som har et solid nettverk rundt seg, og som er trygg på seg selv, kan stå fram med sin legning.

– Det viktigste er at man har noen som støtter seg, og at man har bestemt seg for hva man vil. Jeg sier ikke at tenåringer plutselig skal si at de er homofil og stå fram. Det kan koste en del. Det må man være klar over.

Noen må jo stå fram, dersom vi skal komme videre, mener Aden.

– I Norge har vi likestilling, men dette har ikke kommet av seg selv. Den friheten som homofile etniske nordmenn har nå, har heller ikke kommet av seg selv. Noen må kjempe en kamp, og noen må være de første, sier Amal Aden.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober