Hopp til innhold

– Jeg gjør det for mine døde venner

Jonas Gardell har fått mye blest etter at han utleverte ungdomstiden sin i homsemiljøet i Stockholm som både bok og tv-serie. Men det er først nå han gråter over de vonde opplevelsene.

Svenske Jonas Gardell har skrevet en gripende trilogi om å være ung homofil på 80-tallet som nå kommer på norsk. Den nye utgaven av Bibelen var fjorårets bestselger, men hvordan best lese den? Toril Brekke reiser på researchtur til Italia for sin nye historiske roman og Bokprogrammet blir med. Aktuelt litteraturprogram, programleder Siss Vik. (3:8)

Forfatter Jonas Gardell måtte ty til tårene under tv-opptaket med Bokprogrammet. Se hele sendingen i nett-tv her.

Den svenske komikeren og forfatteren Jonas Gardell har skrevet en trilogi om et hittil ukjent homsemiljø på 80-tallet. Bøkene er blant de mest omtalte Sverige for tiden. Historien er hentet fra hans egen oppvekst.

Torka aldrig tårar utan handskar

'Torka aldrig tårar utan handskar' kommer på norsk i mai, og TV-serien sendes på NRK i desember i år.

Foto: Forlaget Nordstedts

– Jeg har venner som hadde sine første seksuelle opplevelser på sentralbanen i Stockholm, og jeg gikk der selv som 15-åring, forteller Jonas Gardell til Bokprogrammet .

I roman-trilogien «Tørk aldri tårer uten hansker», som også har blitt filmatisert som tv-serie, møter vi unge svenske gutter som reiser til Stockholm for å leve ut sin homofile legning. Nå kommer både boken og TV-serien til Norge.

– Det ukjente Sverige

Forfatteren drar oss med inn i en undergrunnsverden, der unge homofile blir med på å ha ubeskyttet sex med hiv-positive.

– Dette er en historie om vårt land, som ingen har kjent til før nå, forteller forfatteren.

Det handler om de to unge guttene Rasmus og Benjamin som begge er homofile, og dras mot storbyen for å møte likesinnede. Rasmus ligger med en hiv-positiv. Av ren høflighet, ender han med å bli hiv-positiv.

Torka aldrig tårar utan handskar

Fra TV-serien 'Torka aldrig tårar utan handskar', som ble sendt på SVT i 2012. Her i en scene der Rasmus har sex med en Aids-syk mann.

Foto: SVT

– Rasmus legger til og med merke til flekkene som denne mannen har på kroppen, sier Gardell og peker på sin høyre skulder, for å vise hvor på kroppen den Aids-syke mannen i historien har sykdomstegn i huden.

Selv om den syke mannen spør Rasmus om han synes det er ekkelt, og vil stanse, velger Rasmus å fortsette å ha sex med ham, for å ikke være uhøflig.

– Det er som en horror-movie, som en skrekkfilm. Det er helt forferdelig. Alt dette har hendt, og med mine venner, sier Gardell.

Samtidig skildres foreldrene deres som funksjonelle og gode foreldre.

– De er fine mennesker, og det er slik det blir så smertefullt at de havner i en situasjon der de ikke kan ta seg av barna sine, sier Jonas Gardell.

«Homse-pesten»

Torka aldrig tårar utan handskar

Fra en scene på pissoaret, der eldre menn plukker opp unge homofile gutter, i den svenske TV-serien 'Torka aldrig tårar utan handskar'

Foto: SVT

Jonas Gardell husker at avisene på 80-tallet omtalte Hiv, som "homse-pesten". Den natten den første svenske mannen døde av Aids, hadde Jonas Gardell selv sex med en mann.

– Jeg har hatt flaks og vært heldig som ikke har blitt syk. Jeg har hatt sex med døden mange ganger.

Jonas Gardell

Jonas Gardell drar leseren inn i en ukjent homse-verden i «Tørk aldri tårer uten hansker».

Foto: Bokprogrammet / NRK

– Det har vært et hedersoppdrag å få skrive bøkene, siden jeg har fått leve. Mange av mine venner er døde, sier Jonas og begynner å gråte når han snakker om det.

Det er først nå han gråter over de vonde opplevelsene.Han har ikke grått mens han har skrevet bøkene, men nå i ettertid kommer de sterke følelsene fram.

– Jeg har veldig vanskelig for å holde meg profesjonell og ikke gråte. Det er så mye sorg og smerte. Nå bare gråter og gråter jeg, sier Jonas Gardell.

Gardell mener han har et sterkt budskap med «Torka aldrig tårar utan handskar».

– Jeg gjør dette for at vi skal huske dem som ikke er med oss lenger. Jeg skal forandre verden, sier Jonas Gardell.

Se hele intervjuet med Jonas Gardell: Se Bokprogrammet i nett tv .

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober