Lilyhammer - Steven Van Zandt og resten av Lilyhammer-gjengen har inntatt Storbritannia. - Foto: Rubicon /

Steven Van Zandt og resten av Lilyhammer-gjengen har inntatt Storbritannia.

Foto: Rubicon

«Lilyhammer»-suksess i Storbritannia

«Lilyhammer» sikret seg meget gode seertall da serien hadde premiere for britiske tv-seere på BBC 4 i går.

«Lilyhammer» hadde stor suksess i vinter med over én million seere på NRK 1, i tillegg til 1,5 millioner Netflix-brukere.

I går hadde serien premiere i Storbritannia på kanalen BBC 4. 402.000 briter fikk med seg den første episoden. Serien fikk sterk konkurranse om seerne, blant annet av VM-kvalifiseringskampen mellom England og Ukraina.

– Først og fremst er BBC 4 en veldig liten kanal. Den sender mye innkjøpt drama, så vi er kjempefornøyd med tallene. Det er faktisk mer enn hva vi hadde trodd på forhånd, sier Lasse Hallberg, produsent for serien.

BBC mener også dette er en bra lansering, og antallet tv-seere ligger høyere enn gjennomsnittet for kanalen.

Bak «Borgen» og «Broen»

402.000 seere høres kanskje ikke så mye ut i et land som England, men «Lilyhammers» første episode fenget flere seere enn danske «Forbrytelsen» gjorde i januar 2011 – der 392.000 så første episode.

Samtidig er den britiske humoren sterkt forankret på britiske skjermer.

– Det er vanskelig med humor i England. Det er vanskeligere å treffe den britiske humoren, den er mer sær, mener Hallberg.

Likevel havner seertallene et godt stykke bak andre skandinaviske storsatsninger, som «Borgen» med 629.000 seere, og «Broen» med hele 1 million seere tidligere i år. Noe som viser britenes økende appetitt for danske krimserier.

Drama with big succes - Lilyhammer with Frank (Steven Van Zandt) and Sigrid (Marian Saastad Ottesen - Lilyhammer-hovedpersonene Frank (Steven Van Zandt) og Sigrid (Marian Saastad Ottesen) blir sett av mange også utenfor Norges grenser.

Lilyhammer-hovedpersonene Frank (Steven Van Zandt) og Sigrid (Marian Saastad Ottesen) blir sett av mange også utenfor Norges grenser.

Blandede anmeldelser

Flere ledende britiske medier har anmeldt «Lilyhammer», og de fleste havner et sted midt på treet.

Serien får skryt for flotte bilder og natur, men den får også kritikk for at det skjer for mye på kort tid, samtidig som den virker noe kunstig og tilgjort.

– Det er litt rart, men det har en viss sjarm over seg, og Van Zandt er veldig severdig. Jeg tror jeg liker det, skriver Sam Wollaston i The Guardian.

Gode tall i Sverige

I Sverige ble «Lilyhammer» sendt på SVT tidligere i sommer, og serien fikk en god mottakelse av våre naboer i øst.

530.000 så den første episoden, og 440.000 så den andre. Til sammenligning ble den mest sette episoden av «Borgen» sett av 530.000, mens NRK-serien «Himmelblå» ble sett av 560.000 i januar i 2010.

– Vi har veldig gode tall også i Sverige. Det er mer enn 620.000 seere som ser hver uke, så tallene har økt for hver uke, sier Hallberg.

«Lilyhammer» gjør det dermed bedre enn «Sopranos», «Borgen» og« Homeland», som alle gikk på samme kanal.

Men England og Sverige er ikke siste stopp for den norske serien. På nyåret står Danmark for tur. I tillegg er serien kjøpt inn av tyske, australske og franske TV-kanaler.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.