Leverer tilbake skriftene

Samleren Martin Schøyen vil levere tilbake buddhistiske skrifter til Pakistan. Ambassadøren fra Pakistan i Norge har bedt om å få skriftene utlevert. Nå har Schøyen etterkommet kravene, sier ambassadør Shahbaz.

Av:
Kari Lie/

- Jeg kan bekrefte at vi har fått et tilbud fra Schøyen der han tilbyr oss manuskriptene. Nå gjenstår det bare å bestemme hvordan tilbakeleveringen skal foregå, sier Shahbaz.

Ble stoppet

Martin Schøyens buddhistiske skriftsamling har vært omdiskutert, og forskningsarbeidet på samlingen ble stoppet etter at NRK Brennpunkt satte samlingen under lupen i høst.

I programmet kom det fram at noen av de 10.000 skrift fragmentene Schøyen har kjøpt stammer fra Gilgit i Pakistan, og ikke fra Afghanistan slik Schøyen hevdet.

Ba om tilbakelevering

Da ambassadør Shahbaz fikk se programmet ba han norske myndigheter sørge for at de stjålne kulturskattene ble levert tilbake til Pakistan.

Kulturdepartementet og nasjonalbiblioteket har ikke gjort noe, det er Schøyen selv som har tatt kontakt, men det er Shahbaz er svært glad for.

- Vi er veldig takknemlig for tilbudet fra Schøyen, og håper vi kan komme til enighet, sier ambassadør Shahbaz.

Martin Schøyen har klaget inn Brennpunkt-programmet for Pressens Faglige Utvalg. Han vil ikke snakke med NRK før PFU har uttalt seg om saken.

Kulturnytt NRK P2, 14. desember 2004

Lyd og video

Se også

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.