Leverer tilbake skriftene

Samleren Martin Schøyen vil levere tilbake buddhistiske skrifter til Pakistan. Ambassadøren fra Pakistan i Norge har bedt om å få skriftene utlevert. Nå har Schøyen etterkommet kravene, sier ambassadør Shahbaz.

Av:
Kari Lie/

- Jeg kan bekrefte at vi har fått et tilbud fra Schøyen der han tilbyr oss manuskriptene. Nå gjenstår det bare å bestemme hvordan tilbakeleveringen skal foregå, sier Shahbaz.

Ble stoppet

Martin Schøyens buddhistiske skriftsamling har vært omdiskutert, og forskningsarbeidet på samlingen ble stoppet etter at NRK Brennpunkt satte samlingen under lupen i høst.

I programmet kom det fram at noen av de 10.000 skrift fragmentene Schøyen har kjøpt stammer fra Gilgit i Pakistan, og ikke fra Afghanistan slik Schøyen hevdet.

Ba om tilbakelevering

Da ambassadør Shahbaz fikk se programmet ba han norske myndigheter sørge for at de stjålne kulturskattene ble levert tilbake til Pakistan.

Kulturdepartementet og nasjonalbiblioteket har ikke gjort noe, det er Schøyen selv som har tatt kontakt, men det er Shahbaz er svært glad for.

- Vi er veldig takknemlig for tilbudet fra Schøyen, og håper vi kan komme til enighet, sier ambassadør Shahbaz.

Martin Schøyen har klaget inn Brennpunkt-programmet for Pressens Faglige Utvalg. Han vil ikke snakke med NRK før PFU har uttalt seg om saken.

Kulturnytt NRK P2, 14. desember 2004

Lyd og video

Se også

Siste nytt: Kultur

 • Michael Jacksons Neverland - Foto: Mark J. Terrill / Ap
  Foto: Mark J. Terrill / Ap

  Michael Jacksons Neverland selges

  Deleier av eventyrparken, selskapet Colony Capital, har bestemt seg for å selge popkongens residens mot Jackson-familiens vilje, skriver rollingstone.com. Michael Jackson kjøpte eiendommen i California i 1988 og utstyrte området med både kino, stall og en egen fornøyelsespark. Estimert verdi på Neverland i 2003 var rundt 190 millioner kroner.

 • Brandon Flowers - Foto: Chris Pizzello / AP
  Foto: Chris Pizzello / AP

  Tidenes rareste sangtekst kåret

  «Are we human? Are we dancer?» synger The Killers i låten Human, og stakk dermed av med førsteplassen i strømmetjenesten Blinkbox Musics kåring av tidenes mest forvirrende sangtekst. Det skriver nme.com. På listen finner vi også The Beatles, Black Eyed Peas og Michael Jackson. Sistnevnte havnet på en tredjeplass med Earth Song og tekstlinjen «What about elephants? Have they lost their trust?». Se hele listen.

 • Prince selger luksusvilla

  Den legendariske artisten Prince selger sin luksusvilla i Sør-Spania. Huset som artisten har eid i 16 år, selges via et norsk firma. Living-Estates.no spanderer fly, hotell og transport til og fra Marbella på dem som vil dra ned for en visningstur.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.