Leverer tilbake skriftene

Samleren Martin Schøyen vil levere tilbake buddhistiske skrifter til Pakistan. Ambassadøren fra Pakistan i Norge har bedt om å få skriftene utlevert. Nå har Schøyen etterkommet kravene, sier ambassadør Shahbaz.

Av:
Kari Lie/

- Jeg kan bekrefte at vi har fått et tilbud fra Schøyen der han tilbyr oss manuskriptene. Nå gjenstår det bare å bestemme hvordan tilbakeleveringen skal foregå, sier Shahbaz.

Ble stoppet

Martin Schøyens buddhistiske skriftsamling har vært omdiskutert, og forskningsarbeidet på samlingen ble stoppet etter at NRK Brennpunkt satte samlingen under lupen i høst.

I programmet kom det fram at noen av de 10.000 skrift fragmentene Schøyen har kjøpt stammer fra Gilgit i Pakistan, og ikke fra Afghanistan slik Schøyen hevdet.

Ba om tilbakelevering

Da ambassadør Shahbaz fikk se programmet ba han norske myndigheter sørge for at de stjålne kulturskattene ble levert tilbake til Pakistan.

Kulturdepartementet og nasjonalbiblioteket har ikke gjort noe, det er Schøyen selv som har tatt kontakt, men det er Shahbaz er svært glad for.

- Vi er veldig takknemlig for tilbudet fra Schøyen, og håper vi kan komme til enighet, sier ambassadør Shahbaz.

Martin Schøyen har klaget inn Brennpunkt-programmet for Pressens Faglige Utvalg. Han vil ikke snakke med NRK før PFU har uttalt seg om saken.

Kulturnytt NRK P2, 14. desember 2004

Lyd og video

Se også

Hvem er du i Kampen for tilværelsen?

Hvem i Kampen for tilværelsen likner mest på deg? Ta quizen, og finn ut om du er småbitre Jørgen, språkinteresserte Tomasz, prosjektorienterte Karianne eller synske Anneli.

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Her er Norges beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken