Hopp til innhold

Lego gir skjønnhetstips til fireåringer

Leketøysgiganten med omstridt spalte i blad rettet mot barn mellom fire og tolv år.

Lego

– DU ER VAKKER, MEN...: Slik starter den omstridte spalten i Lego Club Magazine, medlemsbladet for en klubb rettet mot barn i aldersgruppen 4–12 år.

Foto: Lego Club Magazine/Mashable / Skjermdump

Foreldre raser mot Lego etter at et oppslag med tittelen «Emmas skjønnhetstips» dukket opp i marsutgaven av medlemsbladet til Lego Club, melder Mashable.

Lego Club er en gratis klubb for fans av Lego, og den uttalte målgruppen er barn mellom fire og tolv år.

– Ja, du er vakker, men hvis du vil forbedre utseendet ditt får du her tips om hvordan du kan tilpasse frisyren til ansiktsformen din, sier en legodukke i oppslaget.

Under følger så blant annet forslag til hvilken hårfrisyre du bør velge hvis du har oval, hjerteformet, rund, lang eller firkantet ansiktsform.

Se en faksimile av hele siden nederst i saken.

Lego: – Vi beklager

New York Times-spaltisten Sharon Holbrook skrev først om oppslaget på bloggen sin, og det fikk Twitter til å koke.

– Lego har ingenting med min sju år gamle datter, ansiktsformen hennes og hvorvidt hun har en passende frisyre å gjøre, skriver Hoolbrook i bloggposten.

Lego tar til en viss grad selvkritikk i en kommentar til Mashable.

– Leserne våre ønsket en spalte med tips og råd, og det forsøkte vi på her. Vi beklager oppriktig overfor alle som ble skuffet. Vi setter pris på tilbakemeldingen og har formidlet den videre til Lego Club-redaksjonen for å kunne gjøre fremtidige spalter bedre, sier Legos merkevaresjef Michael McNally.

LES OGSÅ:

Lego-reklame

SKJØNNHETSTIPS TIL FIREÅRINGEN: Dette oppslaget står på trykk i mars-april-utgaven av Lego Club Magazine.

Foto: Lego Club Magazine/Mashable / Skjermdump

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober