Hopp til innhold

Leger som verdens pressekorps

- Det er spesielt. Vi er som et pressekorps for hele verden, sier den norske kirurgen Erik Fosse.

Erik Fosse og Mads Gilbert

Legene Erik Fosse og Mads Gilbert opplever en massiv pågang fra medier.

To norske leger må fungere som informasjonsbyrå på Gazastripen siden det ikke fins internasjonal presse der som kan fortelle om hva som skjer. Legene Erik Fosse og Mads Gilbert reiste til Palestina fra Gardermoen fredag som en del av det norske kriseteamet.

Les også: Ingen norske ut fra Gaza

Ingen utenlandsk presse

Utenlandske journalister blir nektet tilgang til Gazastripen. Siden Israel startet sin bakkeinvasjon av Gazastripen lørdag har Erik Fosse og Mads Gilbert fungert både som leger og som verdens øyne og ører.

- Vi er blitt intervjuet av en lang rekke utenlandske medier; BBC ABC,
Al Jazeera og fransk TV. I natt ble jeg intervjuet av CNN og jeg skulle egentlig være på Larry King Show i morges, men linjene er veldig dårlige etter at en palestinsk mobilstasjon ble bombet. Nå ringer vi via Israel, så det blir dårligere linje, sier Erik Fosse på telefon til NRK.

Fosse synes det er svært alvorlig at det ikke er journalister i området for å rapportere det han ser rundt seg.

- Jeg har vært i mange krigsområder tidligere og dette er første gang jeg er et sted hvor det ikke er utenlandske journalister. Det er klart det er mange palestinske journalister her, men det blir ikke det samme. Det virker annerledes i vesten at det er europeere eller andre utlendinger som er vitner til det som skjer. Dette sier også representanten fra Al Jazeera, sier Fosse.

- Aktivister med egen agenda

Anders Tvegård, NRKs reporter i Gaza, oppholder seg så nær det krigsherjede området som mediene får slippe til. Han beskriver de norske legene som øyenvitner.

- De er jo øyenvitner som kan beskrive hva slags pasienter de får inn på sykehusene. De har nok å gjøre der og reiser ikke rundt som sannhetsvitner. De hører bombeangrepene og det som skjer rundt, det tror jeg vi skal ta som en øyenvitneskildring, sier han.

- Også disse legene er aktivister som har en agenda. De gjør en viktig jobb med å hjelpe sivile, men får samtidig stor mediedekning for uttalelsene sine. For eksempel snakker Erik Fosse og Mads Gilbert daglig på Al Jazeera om overgrepene som begås, og om hva de mener om de israelske aksjonene i de palestinske områdene, sier han.

- Svært vanskelig

Å rapportere til verdens medier som de eneste vestlige i Gaza, synes Fosse er svært vanskelig. Det daglige arbeidet avbrytes, samtidig som det er krevende å formidle situasjonen for verden utenfor. Dette har han orientert Utenriksdepartementet her hjemme om.

- Jeg synes det er rart at Israel kan nekte uavhengige, profesjonelle vitner å komme inn her og rapportere om det som skjer. Mads Gilbert og jeg er svært opptatt med de medisinske spørsmålene. Vi ser bare det som skjer på sykehuset, vi kan ikke reise rundt og finne ut hva som skjer utenfor sykehuset, sier han.

Fosse og Gilbert tok seg inn i Gaza fra Egypt og arbeider nå på sykehuset i Gaza by. En plan om at de skulle reise rundt for å inspisere situasjonen på andre sykehus på Gazastripen, ble avlyst av sikkerhetsgrunner. Ifølge sykehusledelsen var det for farlig og de kunne ikke risikere at noe skjedde med de norske legene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.