Hopp til innhold

Rådet for legeetikk raser mot «Fotballfrue»

I flere blogginnlegg har blogger Caroline Berg Eriksens mann, Lars-Kristian Eriksen, gitt seg ut for å være lege. – Det er fryktelig trist, og ulovlig, sier leder for Rådet for legeetikk, Svein Aarseth.

Caroline Berg Eriksen

ULOVLIG: Skjermdumper fra Caroline Berg Eriksens blogg viser at en administratorkonto har hevdet å være lege. Det er ulovlig, ifølge Rådet for legeetikk.

Foto: Hansen, Frode / VG/NTB Scanpix

Svein Aarseth

KRITISK: Leder for Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, synes det er trist at aktørene bak bloggen har utgitt seg for å være lege.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Søndag innrømmet Lars-Kristian Eriksen at han har lagt ut flere kommentarer på bloggen til Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som «Fotballfrue», under falskt navn.

I dag innrømte blogger Caroline Berg Eriksen, bedre kjent som «Fotballfrue», å ha kjennskap til at mannen la ut kommentarene.

I flere av kommentarene gir personen, som har administratorrettigheter, seg ut for å være lege. Dette faller ikke i god jord hos Rådet for legeetikk.

– Det er ikke lov. Det er regulert i helsepersonelloven, der det helt klart står at å bruke beskyttede titler krever autorisasjon og lisens fra norske helsemyndigheter, sier leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, til NRK.no.

Aarseth: – Fryktelig trist

Bloggens lesere har funnet ut av dette ved å undersøke kildekoden og ta skjermdumper av kommentarene.

I én av dem, gjengitt på flere blogger, gir administratorkontoen seg ut for å være en lege og en ernæringsfysiolog.

– Det er et falsum. Det er fryktelig trist at noen som har en blogg gjør sånne ting, sier Aarseth.

Vanskelig å forfalske

Ekteparet har ikke kommet med informasjon om nøyaktig hvilke av kommentarene som er skrevet med falskt navn.

VGs IT-ekspert Einar Otto Stangvik har gått gjennom alle kommentarene på bloggen fra 2012. Har har sett skjermdumpene som florerer på nettet.

– Er det mulig å forfalske disse skjermdumpene?

– De skjermdumpene jeg har sett har vært i orden. Det er veldig vanskelig å forfalske noe sånt. Man kan selvsagt manipulere selve bildet, men det vil bli altfor lett å etterprøve, sier Stangvik til NRK.no.

Hverken Caroline Berg Eriksen eller Lars-Kristian Eriksen har svart på NRKs intervjuforespørsler. Caroline Berg Eriksen er utdannet journalist og Lars-Kristian Eriksen spiller i eliteserien i fotball for Odd Grenland.

Hun har imidlertid skrevet et innlegg på bloggen sin der hun addresserer saken.

«I tre dager har jeg mottat ekstreme meldinger fra anonyme brukere, både her på bloggen og i andre sosiale medier. Det har haglet med skjellsord og nå føler jeg virkelig at ting har tatt helt av. Nei, det er ikke greit det som har blitt gjort herfra, men det å bli angrepet på denne måten er heller ikke greit», skriver Eriksen.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)