Hopp til innhold

Fransk forfatter årets vinner

Forfatter Jean-Marie Gustave Le Clézio ble tildelt Nobels litteraturpris 2008.

J.M.G Le Clezio i Cannes mai 2007
Foto: VALERY HACHE / AFP

Svenska Akademiens leder Horace Engdahl kunngjorde årets vinner av Nobels Litteraturpris klokken 13:00 i dag. Prisen gikk til den franske forfatteren Jean-Marie Gustave Le Clézio.

- Det var et morsomt valg, dette er en forfatter jeg selv har lest i mange år, sa Engdahl etter å ha kunngjort årets vinnernavn.

- Le Clézio har vært favoritt i mange år. Mange norske forfattere har vært preget av ham, han er en eksperimentell forfatter, sier litteraturanmelder i NRK, Anne Cathrine Straume.

Berømt som 23-åring

Le Clézio er født 13. april 1940 i Nice, Frankrike. Han debuterte på sekstitallet og har et rikt verk bak seg. Han ble berømt som 23-åring da han ga ut sin første roman, Le Procés-Verbal. For denne utgivelsen ble han nominert til den Frankrikes mest prestisjetunge litterære pris, Prix Goncourt. Le Clézio har gitt ut rundt 30 bøker innen ulike sjangre.

I 1994 viste en undersøkelse det franske litteraturmagasine Lire foretok, at 13% av leserne så Le Clézio som den største nålevende franske forfatteren.

Nobels litteraturpris er den meste prestisjefylte litterære prisen i verden. Prispengene er på 10 millioner svenske kroner.

Les også: Horace Engdahl har skapt brudulje de siste ukene, med krasse utspill mot amerikansk litteratur. Horace skaper rabalder

Fortsetter under bildet.

Jean-Marie Gustave Le Clezio med kona Marina, fotografert i 1963.

Le Clézio med kona Marina, fotografert i 1963.

Foto: AP

Tidligere vinnere:

I fjor gikk prisen til den 88 år gamle britiske forfatteren Doris Lessing. Det ble regnet som et overraskende valg, siden Lessing hadde vært en favoritt flere ganger før uten å vinne.

I 2006 vant den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk for sitt forfatterskap som kretser rundt konflikter og møter mellom ulike kulturer i hjembyen Istanbul.

I 2005 gikk prisen til den kontroversielle britiske dramatikeren Harold Pinter, en tildeling som skapte både begeistring og kritikk.

2004: Elfriede Jelinek

2003: J.M. Coetzee

2002: Imre Kertész

2001: V.S. Naipaul

2000: Gao Xingjian

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.