Hopp til innhold

Laveste sommerbesøk på nesten ti år

Fra 1. juni til og med 21. juli har 1.070.000 publikummere besøkt norske kinoer. Ikke siden 2005 har så få gått inn i kinomørket om sommeren.

Dragetreneren 2.

Dragetreneren Hikken og dragen Tannlaus flyr godt på norske kinoer til tross for dårlig kinosommer. Foto: DreamWorks

– Vi kan ikke underslå at det fine været spiller inn på det lave sommerbesøket. Samtidig har det også vært Fotball-VM, men den viktigste årsaken er at vi ikke har hatt noen store blockbustere, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Hun sier at besøkstallet på 1.070.000 kinogjengere i perioden 1. juni til 21. juli er en nedgang på 21 prosent fra samme periode i fjor.

– Men hvis man ser på antall besøkende totalt sett for hele året, er antall besøkende ganske likt fjoråret, sier Langballe.

– Barne- og familiefilmene gjør det best

Filmene med flest besøkende så langt med premiere etter 1. juni er familiefilmen Dragetreneren 2 med 145.439 besøkende, komedien 22 Jump med 126.476 besøkende og dramaet The Fault in Our Stars med 116.305 publikummere.

– Tradisjonelt sett er det barne- og familiefilmene som gjør det best, sier Langballe.

Den dårligst besøkte filmen med premiere etter 1. juni er dokumentaren Cathedrals of culture med i overkant 1000 besøkende.

Les Filmpolitiets anmeldelse av Dragetreneren 2 her.

– Enda svakere enn antatt

22 Jump Street

Jonah Hill og Channing Tatum i 22 Jump Street.

Foto: Glen Wilson, United International Pictures

Kinodirektør Arild Kalkvik ved Trondheim Kino sier at kinoene i Trondheim ligger an til å få 85.000 besøkende i juni og juli. Han sier at de hadde regnet med 100.000 besøkende.

– I fjor hadde vi omtrent 120.000 besøkende i juni og juli. Vi antok at sommeren i år ville bli svakere enn i fjor, men den har altså blitt enda svakere enn antatt, sier Kalkvik.

– Hva tenker du om at det fine sommerværet fører til færre kinobesøk?

– Jeg er raus nok til å glede meg på vegne av alle som nyter de fine sommerdagene, sier Kalkvik.

Han opplyser at i Trondheim har over 8000 publikummere sett 22 Jump Street, mens både Dragetreneren 2 og The Fault in Our Stars har hatt 7000 besøkende.

– I fjor var familiefilmen Grusomme meg 2 best besøkt, og i år er Dragetreneren 2 godt besøkt. Det er en god barnefilm med høykvalitet, og den kommer til å tikke og gå i lang tid fremover.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.