Hopp til innhold

Cannes har tilgitt Hitler-sympati

– Det var aldri meningen at Lars von Trier skulle være uønsket for alltid, sier kunstnerisk leder for filmfestivalen i Cannes, Thierry Fremauz.

Lars von Trier

Regissøren Lars von Trier er tatt til nåde igjen

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Det er tidsskriftet Screen som skriver at den danske regissøren er tilgitt det famøse utspillet på filmfestivalen i Cannes i 2011.

Etter visning av filmen «Melancholia», ble von Trier spurt om sine bånd til Tyskland. Stjernen i filmen, Kirsten Dunst, vred seg i stolen da han svarte at kunne forstå nazilederen, og at han egentlig var nazist.

Se video fra pressekonferansen:

Video Von Trier sier han forstår Hitler

Lars von Trier sier at han forstår Hitler

Senere samme dag ber Lars von Trier om unnskyldning. – Hvis jeg såret noen i morges med min uttalelse, så beklager jeg, skrev han i en e-post til nyhetsbyrået AFP. For Cannes-festivalen var ikke det nok.

Cannes-festivalen er et forum som artister fra hele verden kan bruke til å presentere arbeidet sitt og forsvare ytringsfriheten og uttrykket sitt. Festivaldirektørene er lei seg for at dette forumet har blitt misbrukt av Lars von Trier til å komme med kommentarer som er uakseptable, intolerante og ikke samsvarar med idealene om humanisme og generøsitet.

Fra festivalens pressemelding

Lars von Trier ble erklært «persona non grata» med øyeblikkelig virkning.

– Velkommen!

Nå er dette historie.

– Lars von Trier ble erklært uønsket som gjest på festivalen i 2011. Det var aldri meningen at dette skulle gjelde i all evighet, sa kunstnerisk leder Thierry Fremauz på en pressekonferanse om programmet for årets Cannes-festival.

Når Lars von Trier ikke er representert i Cannes i år, så er det fordi hans siste film «Nymphomaniac»ikke ble ferdig i tide. Filmens tema er «det erotiske livet til kvinnen fra alder null til 50».

Kulturstrøm

  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK