Lars Vilks - Den svenske kunstneren fikk mye oppmerksomhet da han tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007. - Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Den svenske kunstneren fikk mye oppmerksomhet da han tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Lars Vilks i hardt vær

Nå stormer det igjen rundt Lars Vilks som skal holde en tale under en antiislamsk konferanse i USA.

Striden rundt Muhammedkarikaturene i Jyllandsposten dannet et bakteppe, da den svenske kunstneren Lars Vilks i 2007 blåste nytt liv i debatten om ytringsfrihet og islam.

Den svenske kunstneren tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007.

Vilks karikaturer utløste voldsomme reaksjoner og førte blant annet til demonstrasjoner og offisielle protester mot Sverige fra flere muslimske land. Og Al Quaida utlovte en dusør til den som klarte å drepe den svenske kunstneren.

Bekymret for Vilks deltakelse

Nå stormer det igjen rundt Vilks, ettersom han skal tale på en konferanse arrangert av den antimuslimske organisasjonen Stop Islamization of Nations (SION).

Konferansen holdes i New York 11. september. Vilks sier han ikke deler organisasjonens synspunkter, men at han ønsker å få et nærmere innblikk i hvordan medlemmene tenker.

Deltakelsen bekymrer blant andre den svenske, antirasistiske stiftelsen EXPO.

– Han fungerer som en gallionsfigur, som et slags symbol i den antimuslimske bevegelsen. Nå går han nok en gang ut og utfordrer islam, sier Anna Sofia Quensel i Expo, til Sveriges Radio.

– Oppmerksomhetsjag

Henrik Placht er en norsk billedkunstner og initiativtaker til opprettelsen av Kunstakademiet i Ramallah.

Han liker ikke at den svenske kunsteren skal tale i SION neste uke.

– Det er oppmerksomhetsjag som har fått Lars Vilks til å ville holde tale under antiislamsk konferanse, mener Placht til NRK.

– Det er ubekvemt

Vilks sier til NRK at det bør være fritt fram for å kritisere og at han anvendte sin ytringsfrihet med tegningene.

Etter kunstnerens tegninger av profeten Muhammed har han blitt utsatt for minst ett voldelig angrep, og huset hans er blitt forsøkt påtent. Han lever i dag med politibeskyttelse.

– Det er svært ubekvemt å leve med en slik situasjon, innrømmer Vilks til NRK.

Han forteller at det fremdeles er stor medieinteresse for saken, og at det egentlig skyldes på grunn av problemene med integrasjon og kulturenes møter.

– Mediedekningen kommer nok til å roe seg ned etter hvert. Jeg har selv en utstilling i New York i november å bry meg om, så dette er ikke min livsoppgave, sier han.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.