Lars Vilks - Den svenske kunstneren fikk mye oppmerksomhet da han tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007. - Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Den svenske kunstneren fikk mye oppmerksomhet da han tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Lars Vilks i hardt vær

Nå stormer det igjen rundt Lars Vilks som skal holde en tale under en antiislamsk konferanse i USA.

Striden rundt Muhammedkarikaturene i Jyllandsposten dannet et bakteppe, da den svenske kunstneren Lars Vilks i 2007 blåste nytt liv i debatten om ytringsfrihet og islam.

Den svenske kunstneren tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007.

Vilks karikaturer utløste voldsomme reaksjoner og førte blant annet til demonstrasjoner og offisielle protester mot Sverige fra flere muslimske land. Og Al Quaida utlovte en dusør til den som klarte å drepe den svenske kunstneren.

Bekymret for Vilks deltakelse

Nå stormer det igjen rundt Vilks, ettersom han skal tale på en konferanse arrangert av den antimuslimske organisasjonen Stop Islamization of Nations (SION).

Konferansen holdes i New York 11. september. Vilks sier han ikke deler organisasjonens synspunkter, men at han ønsker å få et nærmere innblikk i hvordan medlemmene tenker.

Deltakelsen bekymrer blant andre den svenske, antirasistiske stiftelsen EXPO.

– Han fungerer som en gallionsfigur, som et slags symbol i den antimuslimske bevegelsen. Nå går han nok en gang ut og utfordrer islam, sier Anna Sofia Quensel i Expo, til Sveriges Radio.

– Oppmerksomhetsjag

Henrik Placht er en norsk billedkunstner og initiativtaker til opprettelsen av Kunstakademiet i Ramallah.

Han liker ikke at den svenske kunsteren skal tale i SION neste uke.

– Det er oppmerksomhetsjag som har fått Lars Vilks til å ville holde tale under antiislamsk konferanse, mener Placht til NRK.

– Det er ubekvemt

Vilks sier til NRK at det bør være fritt fram for å kritisere og at han anvendte sin ytringsfrihet med tegningene.

Etter kunstnerens tegninger av profeten Muhammed har han blitt utsatt for minst ett voldelig angrep, og huset hans er blitt forsøkt påtent. Han lever i dag med politibeskyttelse.

– Det er svært ubekvemt å leve med en slik situasjon, innrømmer Vilks til NRK.

Han forteller at det fremdeles er stor medieinteresse for saken, og at det egentlig skyldes på grunn av problemene med integrasjon og kulturenes møter.

– Mediedekningen kommer nok til å roe seg ned etter hvert. Jeg har selv en utstilling i New York i november å bry meg om, så dette er ikke min livsoppgave, sier han.

Siste nytt: Kultur

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.