Hopp til innhold

– Et festtog skal gå gjennom landet

«Det går et festtog gjennom landet». Slik starter vår nyskrevne sang til Grunnlovens 200-årsdag. I dag fikk vi vite hva jubileumsåret 2014 skal fylles med.

Grunnlovsjubileet

Stortingspresident Dag Terje Andersen og Forsvarets stabsmusikkorps slo an tonen for 2014

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Startskuddet gikk i Stortingets vandrehall i dag, der vinnersangen ble fremført av Forsvarets stabsmusikkorps og et kor. Teksten er skrevet av Grethe Myhre Skottene. Musikken er komponert av kantor i Sarpsborg, Carl-Andreas Næss.

Se video:

Forsvarets stabsmusikkorps og et kor fremførte vinnersangen i Stortingets vandrehall.

Her fremføres jubileumssangen

Stortingspresident Dag Terje Andersen presenterer i dag hvilke andre planer Stortinget har for Grunnlovens 200-årsdag.

– Vi vil arbeide for en jubileumsfeiring som har en tydelig profil og inkluderer alle grupper i samfunnet. Vi har en visjon er at jubileet blir rikt på opplevelser og kunnskap for alle, sa han.

Grunnloven

Den originale Grunnloven

Foto: Ness, Rune Petter / SCANPIX

Grunnloven i 200 år

Det er dette vi feirer, Norges grunnlov, som ble underskrevet på Eidsvoll 17. mai 1814. Den originale utgaven kan sees på en utstilling i Stortinget i januar neste år.

– Den bygger på folkestyret, rettsstaten, trosfriheten og toleransen, sa Dag Terje Andersen.

Tirsdag ga Eidsvoll 1814 mediene anledning til en tyvtitt på Rikssalen i Eidsvollsbygningen. Den blir sentral i jubileumsfeiringen. Titten avslørte at historien må skrives om.

Riksforsamlingen på Eidsvoll 1814

Maleriet 'Eidsvold 1814' av Oscar Wergeland

Foto: Scan-Foto / Scanpix

Vi må ta dette kjente maleriet, som henger i Stortingssalen, med en klype salt. Salen var i 1814 langt mer fattigslig.

Reiser i robåt

Stortingets nye grunnlovsportal er den offisielle nettsiden for jubileet. Her kan du finne nyheter, debatter og programmet for året 2014.

Programmet trekker inn mange aktører, som universiteter, museer, kulturinstitusjoner og frivillige.

– Et eksempel på den entusiastiske frivilligheten er Bergens Kystlags «Lærdalsferden», fortalte Dag Terje Andersen.

Reisen foregår i robåt og følger ruten til fem eidsvollsmenn som rodde fra Bergen til Lærdal i båten «Enigheten».

Barn og unge

Barn og unge er bærere av fremtidens demokrati, påpekte Stortingspresidenten. Han trakk fram nettstedet «Min stemme», som åpner i januar 2014. Målet er å engasjere barn og unge i spørsmål om demokrati, deltakelse og ytringsfrihet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober