Hopp til innhold

Langer ut mot Spotify på femårsdagen

Artisten Thom Yorke, kjent fra Radiohead, går på nytt til angrep mot strømmetjenesten Spotify som i dag fyller fem år. Musikkanmelder Audun Vinger mener det er uproblematisk å øke prisene for bruk av tjenesten.

Spotify

Spotify hylles av mange, men får også sterk kritikk fra artister som Maria Mena og Thom Yorke.

Foto: MARIO TAMA / Afp

I dag feirer Spotify femårsdag. Men selv om strømmetjenesten av noen kalles «musikkbransjens redningsmenn», har kritikken haglet fra artister som Maria Mena og Radiohead-vokalist Thom Yorke. Senest i sommer kritiserte han Spotify for å betale unge artister for lite, og trakk albumene sine fra tjenesten i protest.

Thom Yorke fra Radiohead er en av de som vil markere «Remembrence day» med to minutter stillhet

Thom Yorke går på nytt til angrep mot Spotify, og legger ikke skjul på sin misnøye.

Foto: The Royal British Legion

Nå går han til nytt angrep i et intervju med meksikanske Sopitas. I intervjuet som er gjengitt i The Guardian, kritiserer Yorke Spotifys forhold til de store plateselskapene. Han er i tillegg til å være Radiohead-vokalist, frontmann i bandet Atoms for Peace.

– Jeg synes at vi som musikere må bekjempe denne Spotify-greien. Det som skjer i «mainstreamen» er på mange måter et siste gisp fra den gamle industrien. Når det en gang dør, noe det vil, kommer noe annet til å skje, sier Yorke til Sopitas.

Idioter i veien

I 2007 slapp Radiohead sitt «In Rainbows»-album på nett, og ga fansen mulighet til å laste det ned til en valgfri pris.

– Det mest spennende var at vi kunne ha direkte kontakt med publikum som musikere. Og så kommer disse idiotene i veien, som om Spotify plutselig prøver å bestemme over hele prosessen, sier Yorke.

Nå ber han Spotify holde seg unna, og mener tjenesten og de store plateselskapene kun er ute etter penger. Yorke beskriver Spotify som det siste desperate skrik fra et «døende lik».

– For meg er ikke dette «mainstream». Dette er som et siste skrik, et siste desperat skrik fra et «døende lik». Hva som skjer nå er det viktige, sier han.

Yorke har også nylig gått ut på Twitter og uttrykket sin bekymring og misnøye.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Dave Stewart, kjent fra Eurythmics, gikk nylig ut i The Guardian og uttalte at Yorke tar feil. Han mener låtskriverne heller bør tilbe Spotify.

– Burde vært dyrere

Redaktør i tidsskriftet Vinduet og musikkanmelder i Dagens Næringsliv, Audun Vinger, mener Yorke har delvis rett i sin kritikk av Spotify. Han håper likevel at artistene har bedre tider i vente.

– Det er ingen tvil om at Spotify har hatt suksess, og at de har vært en gedigen vitamininnsprøyting for deler av den etablerte musikkindustrien. Samtidig hører vi historier fra virkeligheten om artister som viser frem sine utbetalingsblanketter fra Spotify. Da blir det mer tragikomisk, sier Vinger til NRK.no, og legger til:

– Men selv om det utbetales lite nå, så kan man fortsatt håpe det kommer mer penger inn til alle på sikt.

Vinger ser ikke noe stort problem i å øke prisene for å benytte seg av tjenesten.

Audun Vinger

Audun Vinger mener det er lite problematisk å heve prisene for bruk av Spotify.

Foto: Andreas Øien Stensland

– Personlig skjønner jeg ikke hvorfor det skal være så billig å bruke det. Det ville ikke vært noe stort problem å gjøre tjenesten litt dyrere, for å sikre mer penger inn i tannhjulet og tilbake til artistene, sier han.

Enorme forandringer på kort tid

På bare fem år har det altså skjedd enorme forandringer, og ifølge Vinger har strømmetjenestene hatt betydning for forbrukerne.

– Det er sykt at det bare har gått fem år, for det har skjedd enorme forandringer på kort tid. Folk er generelt mer oppdaterte på musikk, og terskelen for å sjekke ut nye ting har blitt lavere. Det er uten tvil på grunn av tjenester som Spotify og Wimp, sier han.

Vinger bruker ikke Spotify selv, men tror ikke Yorkes kritikk kommer til å ha noen særlig innvirkning på tjenesten.

– Jeg tviler på at uttalelsene til Yorke vil ha noe å si for Spotify. Han har allerede tapt, og ordbruken tyder på at han forstår det selv. Jeg har mer troen på å jobbe for bedre løsninger. Wimp sin nye HiFi-tjeneste er et eksempel på det, sier han.

– Viktig at folk liker tjenesten

På fem år har Spotify fått 24 millioner brukere i 32 land, mens syv millioner er betalende kunder. I løpet av samme periode har tjenesten ifølge daglig leder for Spotify i Norden, Jonathan Forster, betalt 70 prosent av inntektene sine tilbake til rettighetshaverne. Det tilsvarer seks milliarder kroner. Spotify regner med å utbetale samme beløp bare i 2013.

Ifølge Spotify står strømmingen for 66 prosent av inntektene til norske plateselskaper, og strømmetjenesten står for majoriteten av innbetalingene.

Jonathan Forster, Spotify

Jonathan Forster, daglig leder i Spotify i Norden, forteller at 70 prosent av inntektene betales tilbake til rettighetshaver.

Foto: Rasmus Andersson / Spotify

– For Norge sin del er vi nå den største inntektskilden for de norske plateselskapene, sier Forster til Dagens Næringsliv.

Inntil videre mener han det er viktig at folk liker tjenesten, og at mange bruker den, enn at alle betaler for den. Nå er målet å vokse videre, og lansere strømmetjenesten i enda flere land.

– Vi skal bli flinkere til å fortelle den norske 45-åringen at hun enkelt kan abonnere på og høre på all den musikken hun liker best når hun trener eller går på tur, sier Forster.

Og markedsandeler skal de ta på bekostning av piratkopieringen.

– Det er litt som å sloss mot zombier. De følger ikke reglene, og den delen av markedet vil vi få bukt med, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.