Hopp til innhold

Lambda skal bygges som planlagt

Byrådet i Oslo har bestemt at det nye Munch-museet skal bygges som vanlig og ikke koste mer enn 2,7 milliarder kroner.

Lambda

SKAL BYGGES: Slik kan det bli i Bjørvika når Lambda blir ferdig bygget. Dette bildet ble tatt under en utstilling for det nye Munch-museet i Bjørvika i fjor høst.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Kultur- og idrettsbygg (KID) gjennomgikk høsten 2015 prosjektet og kvalitetssikret tallene. Konklusjonen var at gjeldende kostnadsramme på 2,7 milliarder vil holde. Nå satser vi på at museet i Bjørvika åpner som planlagt i 2020, sier byrådsleder Raymond Johansen til Aftenposten.

Den endelige avgjørelsen skal ha kommet fredag ettermiddag.

Så langt har Oslo kommune brukt 550 millioner kroner på tomten og grunnarbeid. I tillegg er det inngått avtaler for 400 millioner kroner.

Streng kontroll

Johansen lover streng økonomikontroll fremover.

"Lambda"

STRID: Det har vært mye strid rundt Lambda knyttet til byggekostnader.

Foto: Illustrasjon: Herreros Arquitectos/MIR

– Stanser vi byggingen i Bjørvika nå for så å bygge nytt på Tøyen, vil kostnadene være rundt 2,5 milliarder kroner. Samtidig går vi glipp av den statlige støtten på 605 millioner som er knyttet direkte til Lambda i Bjørvika, sier han.

Munch-museet som ble bygd på Tøyen for å huse Edvard Munchs samling, åpnet dørene for publikum i 1963.

Vill skrote Lambda

I desember gikk Frp og Rødt ut og foreslo at det nye Munch-museet skulle skrotes.

– Det er på høy tid å skrote «Lambda», som er et ekstremt dyrt bygg, uegna for å vise frem kunst, og heller gå inn for å bygge nytt museum på Tøyen til halve prisen, sa Bjørnar Moxnes i Rødt.

Det var også Frps Carl I. Hagen enig i.

– Her er jeg stort sett enig med Bjørnar Moxnes, bortsett fra at vi vil ha det gamle Nasjonalgalleriet som Munch-museum. Det er bygget for å vise kunst, han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober