Hopp til innhold

Lager musikk med 2000 klinkekuler

Svenske Martin Molin har bygget et gigantisk musikkinstrument med 2000 klinkekuler. Musikkvideoen der han står og sveiver på maskinen mens kulene triller, er sett av flere millioner på Youtube.

– Jeg har vært ensom i 14 måneder, så nå er det deilig å endelig se resultater, sier Martin Molin.

Han spiller i det svenske instrumentalbandet Wintergatan, og fikk ideen om å lage maskinen da han besøkte et museum i Holland.

– Jeg har alltid vært interessert i mekanikk og fysikk, og da jeg så de programmerbare maskinene fra 1800-tallet, med hullkort og programmeringshjul, ville jeg lage et instrument basert på samme teknikk, sier han.

Marble Machine

TIDKREVENDE: Det tok Molin fjorten måneder å få instrumentet ferdig før videoinnspilling.

Matematisk musikkbilde

«Marble Machine», som instrumentet heter, finnes i flere ulike varianter og er en del av en subkultur, ifølge Molin.

Han antok at det kom til å ta omtrent to måneder å bygge maskinen, men de to månedene ble forlenget med et år.

– Mønsteret, som kulene skal følge i forskjellige retninger lages ut fra en matematisk formel. Hver bit som settes inn i programmeringshjulet slipper en ny kule, forklarer han.

Han tror blandingen av ulike elementer som musikk og fysikk, er grunnen til at videoen vekker såpass stor interesse.

Kulene løper løpsk

Maskinen kan i prinsippet spille hvilken som helst låt, men Molin har begrenset skalaen til å spille i E-moll og G-dur. Med totalt 2000 kuler er den designet for å kunne spille i evigheten.

– Men med alle kulene jeg mister, kan jeg spille i omtrent en time. Jeg jobber med å finne en bedre løsning, slik at kulene ikke spretter rundt i alle retninger. «I'm losing my marbles» er et begrep som handler om å bli gal. Det tenker jeg på hver gang en ny kule forsvinner, sier han.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh