Hopp til innhold

Lager amerikansk versjon av NRK-suksessen «Øyevitne»

For første gang blir en norsk dramaserie laget på nytt i en amerikansk utgave. Underholdningsgiganten NBC Universal skal lage en ny versjon av NRK-serien «Øyevitne».

Øyevitne

EMMYVINNER: Anneke von der Lippe vant Emmy for sin rolle i NRK-serien «Øyevitne». Nå får serien en amerikansk remake.

Foto: NRK / NRK

NRK Dramas thrillerserie «Øyevitne» er kjøpt opp av amerikanske NBC Universal, noe som betyr at den Emmy-vinnende serien vil nå et enda større publikum. Serien skal produseres for kabelkanalen USA Network, som når ut til over 80 prosent av amerikanske husstander.

Serien fikk gode kritikker da den ble sendt på NRK høsten 2014, og hovedrolleinnehaver Anneke von der Lippe vant en internasjonal Emmy-pris for sin tolkning av politietterforsker Helen Sikkeland.

Dette er første gang en norsk dramaserie får en amerikansk remake, og NRKs dramasjef Ivar Køhn synes dette er stort.

– Det amerikanske TV-markedet er det beste, og de leverer utrolig mye bra produsert innhold. At de kommer og vil ha noe av det vi har laget, er en stor fjær i den norske dramahatten, sier han, og legger til at den amerikanske versjonen blir mer påkostet enn den norske.

Blandede følelser

Jarl Emsell Larsen

STOLT FAR: Serieskaper Jarl Emsell Larsen er stolt over at historien han skrev til «Øyevitne» nå vil nå ut langt bredere.

Foto: Kristoffer Sandven / isee.no

Seriens regissør og manusforfatter Jarl Emsell Larsen er stolt over at serien hans er plukket opp av amerikanerne, og at historien nå kan nå enda flere.

– Det betyr at den har noe nært menneskelig og universelt ved seg. Det er flott, og det betyr noe for meg, sier han, men innrømmer også at det er blandede følelser involvert:

– Det er en veldig fascinerende og spennende tanke. Samtidig er det vanskelig når det man selv har laget og holdt på med i flere år blir laget på en annen måte, sier han til NRK.

– Sjeldent rikt rollegalleri

Serien handler om to unge gutter på 15 og 16 år, som blir vitne til at fire MC-folk blir brutalt skutt ned og likvidert på et sandtak like utenfor Mysen. De tør ikke å si dette til noen, i frykt for at noen skal avsløre at de er homofile.

Manusforfatter Adi Hasak, som er såkalt showrunner for den amerikanske versjonen av «Øyevitne», sier at det er sjelden man kommer over et format med et så rikt rollegalleri.

– Jeg ble veldig inspirert av Jarls utførelse av serien, ikke minst det at han satte to homofile tenåringsgutter sentralt i handlingen sammen med en lokal lensmann som må velge mellom karrieren og familien, sier Hasak.

Han sier det har kommet flere serier innen sjangeren nordisk noir, men at Jarl Emsell Larsen tar denne produksjonen til et helt nytt nivå.

– Med en ny, global medievirkelighet er det bare naturlig å ta dette formatet ut til et amerikansk publikum og jeg er kjempefornøyd med at USA Network ga grønt lys til å sette serien i produksjon umiddelbart, sier han.

Første smakebit av NRKs dramaserie Øyevitne

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.