Hopp til innhold

Kunsten i Vinterpalasset

Ingen bør besøke St. Petersburg uten å ha sett dette overdådige slottet med alle kunstskattene. Skjønt - alt er det umulig å få med. Her presenterer vi våre valg.

Vinterpalasset i St. Petersburg
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Og vi innrømmer med en gang at vi droppet både avdelingen for antikken og orientalsk kunst, rustningskammeret, myntkabinettet, skattekammeret, kunsthåndverket, skulpturavdelingen og alle trykk, tegninger og miniatyrer. Likevel var inntrykkene store og mektige.

Inngangskø i Vinterpalassets borggård.

Start tidlig og beregn tid til køene!

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Vinterpalasset

Peter den stores datter, Elisabeth I, fikk arkitekten Francesco Bartolomeo Rastrelli til å tegne Vinterpalasset i 1754. Det sto ferdig da Elisabeth døde i 1762. I vårt program om arkitekturen i St. Petersburg så vi nærmere på byggets eksteriør. I dette programmet går vi inn i palasset med de overdådige salene som danner de representative rommere.

Vi ser trappehallen i rokokko, og vi vandrer gjennom andre stilarter. Da Katarina den store kom til makten i 1762, kastet hun ut nelig ut Rastrelli. Hun kom fra Tyskland, der rokokkoen var passé. Hun ville ha nyklassisisme.

Historiske rom

Vi anbefaler en vandring gjennom anegalleriet der tsarer av Romanov-slekten er portrettert på rad og rekke sammen med sine koner og ektemenn. Også rommet med alle feltmarsjkalkene som kjempet mot Napoleon i 1812 er verd en titt. Vi passerer også det lille audiensrommet, viet Peter den store, som jo døde før Vinterpalasset var bygget. Over den tomme tronen henger et svært maleri der han står i full rustning.

Galleriet til minne om heltene fra Napoleonskrigen 1812.

Tsar Alexander I er sentralt plassert i minnehallen over Napoleonskrigen i 1812.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Representasjonssaler

De store ballene og mottakelsene ble holdt i våpensalen – 1000 kvadratmeter stor med forgylte søyler og pillastre, galleri og gedigne lysekroner. Mektig i gull og hvitt. Samme oppbygning har den store tronsalen. Men her dominerer tronstolen i rødt og gull under den store baldakinen. En kopi av Rafaels loggia (nå borte) i Vatikanet er også et rom man bør gå igjennom.

Eremitasjens kunst

De to eremitasjene (bygninger der man kunne trekke seg tilbake) går i flukt med Vinterpalasset på østsiden. De ble reist av Katarina den store på slutten av 1700-og inn på 1800-tallet for å huse hennes stadig voksende kunstsamling. Hun hadde gode forbindelser og kjøpte inn mesterverk fra England, Italia, Tyskland og Flandern. En samling som er blitt utvidet gjennom tidene. Gå ikke glipp av Rembrandt, Tizian, Leonardo og klassisismens vakre skulpturer. Og ta turen til den store samlingen franske modernister som er plassert i tredje etasje i selve Vinterpalasset!

Leonardo da Vinci: Madonna med barn (1490-91)

Leonardos vakre Madonna med barn fra 1490-91.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum på Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.