Kaviarfabrikken i Henningsvær. - Kaviarfabrikken i Henningsvær, KAVI FAC ORY kunsthall. - Foto: Eirik Skurtveit /

Kaviarfabrikken i Henningsvær, KAVI FAC ORY kunsthall.

Foto: Eirik Skurtveit

Kunst i Kaviarfabrikken

Kunsten kan få oss til å se det velkjente med nye øyne. Slik er det også med åpningsutstillingen i den nye kulturattraksjonen i Henningsvær, Kaviarfabrikken. Fiskeværet selv og Lofoten er hovedtema.

Kunsthallen KAVI FAC ORY åpnet i juni. (AR og T har den tyske kunstneren Michael Sailstorfer fjernet. ART = kunst befinner seg jo nå inne i bygget, må vite!) Etter stor innsats fra Venke Hoff som kjøpte den nedlagte kaviarfabrikken i 2006, er den omskapt fra en ruin til en skinnende funkisperle . Du kan ikke unngå å se bygningen fra veien, rett før du ankommer Henningsvær. Rett ved sjøen og med holmer, øyer og fjell så langt øyet rekker. Og det er langt her oppe. Inne er veggene også rene og hvite, bortsett fra Per Barclays installasjon av fabrikkens gamle kokekar plassert på spillolje i et avlukke der de gamle, slitte veggene har fått stå urørt.

Per Barclay: Installasjon av en gammel posteiform på olje. - Per Barclay: Installasjon av et gammelt kokekar fra fabrikken som er plassert på spillolje. - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Per Barclay: Installasjon av et gammelt kokekar fra fabrikken som er plassert på spillolje.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Ulikt lys i Lofoten

Den norske kunstneren Per Barclay og franske Marie Bovo møter vi i første etasje i utstillingen Different Lights Lofoten. Han har tatt utgangspunkt i byggene, hersjene, som ble laget for å tørke torsken som skulle bli tørrfisk. Spilloljen han helte i et stort kar under, omskapte nettverket til geometriske mønstre mot naturen. Dessuten ble oljen av mange her nord oppfattet som et innlegg i debatten om oljeboring utenfor Lofoten, noe kunstneren selv ikke hadde tenkt på.

Per Barclay: Lofoten V (lettbeskåret). - Per Barclay: Lofoten V (lettbeskåret). - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Per Barclay: Lofoten V (lettbeskåret).

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Fiskehersjene (eller hjellene) som var Barclays utgangspunkt. - Fiskehersjene (eller hjellene) som var Barclays utgangspunkt. - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Fiskehersjene (eller hjellene) som var Barclays utgangspunkt.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Marie Bovo har villet fange inn det sarte lyset på stranden om natten. Vi ser himmel, hav og sand på stranden, en strand som også inneholder mange menneskelige spor. Vi ser på likheter og forskjeller i hvordan de oppfatter Lofoten og landskapet.

Marie Bovo: Jours Blancs, 1h29 (beskåret). - Marie Bovo: Jours Blancs, 1h29 (beskåret). - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Marie Bovo: Jours Blancs, 1h29 (beskåret).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kjærlig humor

I andre etasje gir store vinduer en formidabel utsikt mot naturen i Lofoten. I Rune Johansens fotografier ser vi også hus omgitt av en voldsom natur. Men ikke minst skildrer han hvordan menneskene her oppe ser nødvendigheten av å ha hjem med trygge, kjære gjenstander og ting rundt seg. Kanskje som et vern mot den voldsomme naturen utenfor. Og stilen kan gå som "retro" - eller som det noen idag har gitt navn "Rune Johansen"! Se hans hjemmeside som viser mange av bildene på utstillingen.

Kunsthall og kulturhus

Åpningen av kaviarfabrikken som kunstarena er blitt ventet på i spenning. I sommer legger også Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest konserter her. Sa jeg at Bjarne Melgaard har formgitt dørhåndtak og Pøbels grafitti på handicapdoen viste den gladeste rullestolbruker jeg har sett?

Pøbel har malt "Maria" på veggen i handicaptoilettet i Kaviarfabrikken. - Dolk og Pøbel: Grafitti på handicaptoilettet - Foto: Nina Skurtviet / NRK

Dolk og Pøbel: Grafitti på handicaptoilettet

Foto: Nina Skurtviet / NRK

Siste nytt: Kultur

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.