Hopp til innhold

Kunst i Kaviarfabrikken

Kunsten kan få oss til å se det velkjente med nye øyne. Slik er det også med åpningsutstillingen i den nye kulturattraksjonen i Henningsvær, Kaviarfabrikken. Fiskeværet selv og Lofoten er hovedtema.

Kaviarfabrikken i Henningsvær.

Kaviarfabrikken i Henningsvær, KAVI FAC ORY kunsthall.

Foto: Eirik Skurtveit

Kunsthallen KAVI FAC ORY åpnet i juni. (AR og T har den tyske kunstneren Michael Sailstorfer fjernet. ART = kunst befinner seg jo nå inne i bygget, må vite!) Etter stor innsats fra Venke Hoff som kjøpte den nedlagte kaviarfabrikken i 2006, er den omskapt fra en ruin til en skinnende funkisperle . Du kan ikke unngå å se bygningen fra veien, rett før du ankommer Henningsvær. Rett ved sjøen og med holmer, øyer og fjell så langt øyet rekker. Og det er langt her oppe. Inne er veggene også rene og hvite, bortsett fra Per Barclays installasjon av fabrikkens gamle kokekar plassert på spillolje i et avlukke der de gamle, slitte veggene har fått stå urørt.

Per Barclay: Installasjon av en gammel posteiform på olje.

Per Barclay: Installasjon av et gammelt kokekar fra fabrikken som er plassert på spillolje.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Ulikt lys i Lofoten

Den norske kunstneren Per Barclay og franske Marie Bovo møter vi i første etasje i utstillingen Different Lights Lofoten. Han har tatt utgangspunkt i byggene, hersjene, som ble laget for å tørke torsken som skulle bli tørrfisk. Spilloljen han helte i et stort kar under, omskapte nettverket til geometriske mønstre mot naturen. Dessuten ble oljen av mange her nord oppfattet som et innlegg i debatten om oljeboring utenfor Lofoten, noe kunstneren selv ikke hadde tenkt på.

Per Barclay: Lofoten V (lettbeskåret).

Per Barclay: Lofoten V (lettbeskåret).

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Fiskehersjene (eller hjellene) som var Barclays utgangspunkt.

Fiskehersjene (eller hjellene) som var Barclays utgangspunkt.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Marie Bovo har villet fange inn det sarte lyset på stranden om natten. Vi ser himmel, hav og sand på stranden, en strand som også inneholder mange menneskelige spor. Vi ser på likheter og forskjeller i hvordan de oppfatter Lofoten og landskapet.

Marie Bovo: Jours Blancs, 1h29 (beskåret).

Marie Bovo: Jours Blancs, 1h29 (beskåret).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kjærlig humor

I andre etasje gir store vinduer en formidabel utsikt mot naturen i Lofoten. I Rune Johansens fotografier ser vi også hus omgitt av en voldsom natur. Men ikke minst skildrer han hvordan menneskene her oppe ser nødvendigheten av å ha hjem med trygge, kjære gjenstander og ting rundt seg. Kanskje som et vern mot den voldsomme naturen utenfor. Og stilen kan gå som "retro" - eller som det noen idag har gitt navn "Rune Johansen"! Se hans hjemmeside som viser mange av bildene på utstillingen.

Kunsthall og kulturhus

Åpningen av kaviarfabrikken som kunstarena er blitt ventet på i spenning. I sommer legger også Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest konserter her. Sa jeg at Bjarne Melgaard har formgitt dørhåndtak og Pøbels grafitti på handicapdoen viste den gladeste rullestolbruker jeg har sett?

Pøbel har malt "Maria" på veggen i handicaptoilettet i Kaviarfabrikken.

Dolk og Pøbel: Grafitti på handicaptoilettet

Foto: Nina Skurtviet / NRK

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh