Hopp til innhold

Kulturminister: Det er ingen problemer med ytringsfrihet i Russland i dag

Kunstnere blir fengslet og kuratorer får sparken. Men Russlands kulturminister forstår overhodet ikke NRKs spørsmål om ytringsfrihetens kår i landet.

Kulturminister Vladimir Medinskij avviser at kunstnere har problemer i dagens Russland.

SER IKKE PROBLEMET: Russlands kulturminister Vladimir Medinskij mener Russlands kunstnere har fantastiske kår.

Katia Samutsevitsj

FØLER SEG FORFULGT: Pussy Riot-medlem Katia Samutsevitsj er fri, men føler seg overvåket.

Foto: Ivan Sekretarev / AP
Viktor Vekselberg og Vladimir Medinskij

PÅ EGGEJAKT: Milliardær Viktor Vekselberg og kulturminister Vladimir Medinskij.

Foto: Olga Maltseva / AFP
Vasilij Slonov og assistent

FORSØKT SENSURERT: Kunstneren Vasilij Slonov (t.v.) med bilder fra serien «Welcome Sochi 2014».

Foto: Ilya Naymushin / Reuters
Gunnar Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær

SER TEGN PÅ TØVÆR: Gunnar Ekeløve-Slydal i Helsingforskomiteen.

Foto: Den norske Helsingforskomité

I forkant av Vinter-OL i Sotsji, har NRKs kulturprogram Nasjonalgalleriet reist til Russland for å se nærmere på kunsten og ytringsfrihetens kår i landet.

NRK møter Katia Samutsevitsj fra punk-og-protestkollektivet Pussy Riot i Moskva. Hun var en av de tre medlemmene som ble fengslet etter aksjonen mot Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012, men ble i motsetning til medaksjonistene løslatt etter et drøyt halvår.

Les også: Benåder Greenpeace-aktivister og Pussy Riot-medlemmer

Selv om hun nå er fri, opplever Samutsevitsj at hun blir nøye fulgt med på av myndighetene.

– Det er som å ha usynlige fangevoktere rundt seg hele tida, sier Samutsevitsj til NRK.

– Tror du du blir overvåket?

– De følger med på en eller annen måte. De sjekker telefonsamtalene mine og hvem jeg har vært i kontakt med. Det er ikke vanskelig å få til, mener Samutsevitsj.

Se Nasjonalgalleriet 3. februar på nett.

– Situasjonen er fantastisk

NRK møtte kulturminister Vladimir Medinskij på en pressekonferanse han holdt sammen med aluminium- og oljemilliardæren Viktor Vekselberg i St. Petersburg før jul.

Vekselberg har sørget for at ni Fabergé-egg, i sin tid laget for den russiske tsarfamilien og solgt ut av landet etter revolusjonen i 1917, nå er tilbake i russisk eie og får sitt eget museum.

Kulturministeren er invitert til å kaste glans over eggenes hjemkomst, og det er ikke lagt opp til kritiske spørsmål. En frammøtt journalist prøver å stille spørsmål om arrestasjonen av aktivist-kunstneren Petr Pavlenskij, men blir avfeid.

– Dette er et symbol på at store penger kan utrette store ting, sier Medinskij når NRK får stilt ham et par raske spørsmål på vei ut fra pressekonferansen.

– Som kulturminister, hvordan vil du beskrive situasjonen for kunsten og for kunstnere i dag?

– Er det noe problem med kunsten og kunstnerne? Situasjonen er fantastisk.

– Men internasjonalt fremstår dere som restriktive når det kommer til ytringsfrihet?

– Du er den første som sier dette til meg. Det er ikke noe problem med ytringsfrihet i Russland i dag, fastslår Medinskij.

Se videoen øverst i artikkelen.

Ble sensurert og oppsagt

En som har hatt problemer med ytringsfriheten i landet, er kuratoren Marat Guelman, som mistet jobben på grunn av en OL-kritisk kunstutstilling.

Guelman motsatte seg forsøk på å sensurere utstillingen «Welcome Sochi 2014» av kunstneren Vasilij Slonov, og ble avsatt av de regionale myndighetene. Kunstneren ble på sin side forsøkt straffeforfulgt på grunn av misbruk av Sotsji-OLs offisielle logo.

– Temaene som skaper problemer, har forandret seg. For 10 år siden var det for eksempel Putin og Tsjetsjenia. Senere ble det den ortodokse kirken, og i dag er det OL. OL i dag er som Jesus og Bibelen, sier Guelman.

– Fordi kunst er viktig, prøver de å stanse den. Først stanset de uavhengige politikere, så stoppet de frie medier, og kunsten er kanskje det siste fristedet i Russland. Men de forsøker å stanse den også.

Slår hardt ned på Sotsji-kritikk

– Det går et skille mellom kunstnerne som uttrykker seg politisk, og de som ikke gjør det. Det er blitt et barskere klima generelt for politiske ytringer, sier assisterende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal i Den norske Helsingforskomité.

Menneskerettsorganisasjonen ser riktignok tegn på et politisk tøvær i forkant av Sotsji-OL. I desember ble korrupsjonsdømte Mikhail Khodorkovskij, to Pussy Riot-medlemmer og rundt 30 fengslede Greenpeace-aktivistene alle sammen løslatt.

– Man prøver å få unna de vanskelige sakene for å få fullt fokus på OL, det er det liten tvil om. Men kritikere av OL er utsatt, sier Ekeløve-Slydal.

Ser lyset i tunnelen

Kurator Marat Guelman ser likevel et lyspunkt i situasjonen:

– Jeg tror kunstnere i Russland er heldige, fordi samfunnet trenger dem. Europa har veldig gode museer, men kunsten er ofte litt kjedelig fordi situasjonen er kjedelig og fordi du kan gjøre hva du vil uten at noen bryr seg. I Russland er oppmerksomheten rundt kunst noen ganger så stor at kunstnere havner i fengsel.

– Tror du kunsten kan endre Russland?

– Nei, kunst kan ikke endre noe. Men kunst kan hjelpe. Kunst er ikke medisin, men det er smerte. Og hvis Russland ikke føler smerte, vil ingen gi landet medisin, sier Guelman.

Se Nasjonalgalleriet 3. februar.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober