Hopp til innhold

– Selg musikken, ikke kroppen din, kvinne!

Razika reagerer på MGP-aktuelle Linnea Dales nye og lettkledde musikkvideo. – Som jenter i musikkbransjen opplever vi stadig et press på å spille mer på sex, sier de og oppfordrer kvinnelige artister til å selge musikk, ikke kropp.

Razika

Bandet Razika får stadig kommentarer om at de bør være mer sexy og lettkledd på scenen og i musikkvideoer for å nå ut et større publikum. Det finner de ikke spesielt interessant.

Razika om Dales nyeste musikkvideo

Razika reagerer på det de kaller den kroppsfikserte trenden innen musikkvideosjangeren.

Foto: Skjermdump

I Linnea Dales nye musikkvideo «High Hopes», som hun skal delta med i Melodi Grand Prix, slanger artisten seg på en seng kun ikledd en bikini mens hun synger.

– Kan nå langt uten å kle av seg

Bandet Razika reagerer nå på at kvinnelige artister tyr til et lettkledd uttrykk for å appellerer til det norske publikummet:

«Hvorfor er det sånn at flere og flere jenter velger å kle av seg i musikkvideoene sine? Det er musikken som skal selge. Vi lover i alle fall å være godt påkledd i vår neste video», skriver Marie Amdam, Maria Råkil, Embla Karidotter og Marie Moe, som utgjør bandet Razika på sine Facebooksider, og utdyper til NRK:

– Som jenter i musikkbransjen opplever vi stadig et press på å spille mer på sex. Vi får stadig kommentarer om at vi bør være mer sexy og lettkledd på scenen og i musikkvideoer for å nå ut et større publikum. Dette mener vi er et problem.

I deres anliggende er musikken alltid hovedfokuset, og jentene velger alltid å se bort fra slike kommentarer.

– Vi ønsker å være forbilder for unge jenter, og få de til å forstå at man kan komme langt uten å vise frem kroppen sin.

Miley Cyrus-trend til Norge

De mener at den amerikanske kommersielle trenden som vi ser hos blant andre Miley Cyrus tydeligvis har kommet til Norge.

– Vi synes det er synd at artister som Linnea Dale, må ty til et lettkledd uttrykk for å appellere til det norske publikum. Fokuset på musikken forsvinner, og musikkvideoen får oppmerksomhet fordi hun mesteparten av videoen ligger i en seng med en liten bikini.

US-MILEY-CYRUS'-OFFICIAL-ALBUM-RELEASE-PARTY-FOR-"BANGERZ"-AT-TH

Razika mener at den amerikanske kommersielle trenden man ser hos, blant andre, Miley Cyrus har kommet til Norge.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

De utdyper at kritikken ikke er rettet mot Linnea Dale, som de mener er en dyktig artist, men den kroppsfikserte trenden innen musikkvideosjangeren.

– Vi er feminister, vi heier på Linnea, men mener også at det var plikt å si ifra når unge jenter bøyer seg for en dominerende musikkbransje. Om de tror de blir mer frigjort av å vise frem kroppen sin, tar de feil. Selg musikken din, ikke kroppen din kvinne!

Mediene også skyldige

Dagbladet valgte å bruke overskriften: «Derfor er MGP-Linnea lettkledd» i saken om artistens nyeste video.

– Mediene er også skyldig i denne sammenhengen. Dagbladet promoterer ikke låten, men velger å vinkle saken mot hennes kropp, sier jentene i Razika. Dagbladet mener det er en naturlig vinkling.

– Linnea Dahle forteller selv i saken at videoen er spilt inn på Ibiza og at antrekket er «inspirert av den halv-erotiske filmen «Barbarella» fra 1968, med Jane Fonda i hovedrollen». Når vi har laget en sak om musikkvideoen, er det jo ganske naturlig å vinkle på nettopp dette, sier kulturredaktør, Geir Ramnefjell i Dagbladet.

– Må artister spille på kropp og sex for å få medieoppmerksomhet?

– Nei. Vi har blant annet skrevet mye om Razika, og jeg er glad for at artister har ulike måter å framstille seg selv og kunsten sin på. Vi skriver mye mer om påkledd enn lettkledd musikk i Dagbladet.

– Synes videoen har blitt veldig fin

Dale selv vil ikke kommentere, men henviser til intervjuet Dagbladet gjorde med henne om MGP-videoen. Der sier hun blant annet:

– Jeg og stylisten min lekte oss med forskjellige uttrykk, og endte opp med en lettkledd variant. Jeg er veldig glad i nakenhet og synes videoen har blitt veldig fin, sier Linne Dale.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)