Hopp til innhold

Kritikerprisen til Munch-samarbeid

Nasjonalmuseet og Munch-museet deler Kunstkritikerprisen 2013 for samarbeidet om jubileumsutstillingen Munch 150.

Munch 150

HYLLES FOR MUNCH-HYLLEST: Nasjonalmuseet og Munch-museet hedres for samarbeidet rundt «Munch 150». Her fra utstillingsåpningen på Nasjonalgalleriet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Prisen overrekkes under et arrangement Nasjonalmuseets hovedkontor tirsdag kveld.

Les NRKs anmeldelse: Storslagen Munchfeiring

Det er sjette gang Norsk kritikerlag deler ut kunstkritikerprisen, som gis til den utstillingen eller det kunstprosjektet som de rundt 90 medlemmene av Kritikerlagets kunstseksjon stemmer frem som mest betydningsfullt.

Prisen er en statuett utformet av bildekunstner Arne Nøst.

De andre nominerte var utstillingene « Hold stenhårdt fast på greia di » ved Kunsthall Oslo og « Arne Nordheim i kunsten » ved Henie Onstad Kunstsenter.

Tidligere vinnere av Kunstkritikerprisen inkluderer Bergen Kunsthall (2008) og Elmgreen og Dragseths prosjekt «The Collectors» (2009).

Det er ikke første gang Kritikerlaget gir prisen til et samarbeid mellom flere institusjoner. I 2012 ble Kunstmuseene i Bergen og Stiftelsen 3,14 hedret for sine utstillinger med kinesisk samtidskunst.

Les også: Munch-utstilling ga rekordoverskudd

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober