Hopp til innhold

– Noen dikterkonge blir han aldri

– Dronning Margrethes illustrasjoner er mer verdt en alle diktene til sammen. Slik skriver en av kritikerne om danske prins Henriks sjuende diktsamling.

Prins Henrik

Kritikerne er harde mot danske prins Henrik, som har gitt ut diktsamlingen «I mine lykkelige nætter»

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Under overskriften «Gammel vin på nye flasker» skriver Jyllands-Postens anmelder Lars Skinnebach dette om diktsamlingen «I mine lykkelige nætter»:

– Prins Henriks bidrag til kunsten er ikke mer originalt enn når en ape dreier håndtaket på en lirekasse, for å bli i dikterens egne kulørte bildeverden.

Anmelderen roser prinsens ukompliserte forhold til diktning og kunst. Han finner lettheten smittende, men tror diktene «kan gjøre lykke i et privat aftenselskap». De blir gitt ut i anledning prinsens 80-års-dag 11. juni.

Skinnebach gir den én av seks mulige stjerner.

– Pudret bulder

På fransk heter diktsamlingen «Dans mes nuits sereines», og den er illustrert med dronning Margrethes akvareller. I den 160 sider lange diktsamlingen står de franske og danske diktene side ved side. Også oversetter Niels Lyngsøe får pepper.

Weekendavisens Lars Bukdahl kritiserer at oversetteren har valgt å oversette diktene rimløst, selv om de rimer på originalspråket.

– Uten rimenes klagfulle poengteringer faller denne sært utidige poesi og alt dens pudrete bulder temmelig tungt til jorden, skriver han.

Tre stjerner fra BT

En av de mer positive anmeldelser finnes i avisen Berlingske Tidende. Jørgen Johansen drysser tre stjerner på den rojale utgivelsen.

Niels Lyngsø gjør det glimrende og i fin samklang med for eksempel de erotiske motivene i diktsamlingen. Det er med på å gjøre «I mine lykkelige nætter» til en passende fødselsdagsutgivelse, og at diktene ledsages av en håndfull av dronning Margrethes akvareller, understreker bokens element av feiring.

Jørgen Johansen i BT

– Gleden ved ordmusikken og den innlysende invitasjon til deklamasjon er et avgjørende element i prins Henriks poesi. «I mine lykkelige nætter» er en fornemt utstyrt diktsamling, hvor den franske og den danske teksten står side om side og innbyr til sammenligninger mellom ordene, skriver han.

– Parfymerte dikt

Heller ikke Ekstra Bladets Frank Sebastian Hansen er et fan. Han kaller utgivelsen for «en samling parfymerte dikt», og skriver at dronning Margrethes illustrasjoner «rommer mer poesi enn samtlige av bokens dikt til sammen».

Han skriver at prinsen aldri blir noen dikterkonge. Men roser ham for hans evne til «å sette seg selv i spill».

– Følgende bilde fra diktet «Gjensyn» er ganske rørende, men vanskelig å få vekk fra netthinnen igjen. «Kom og knug dig henrykt/ i mit fuldt udsprungne favntag». Prinsgemalen skriver bedre dikt enn han produserer vin, men noen dikterkonge blir han aldri, skriver Frank Sebastian Hansen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.