Hopp til innhold

Kristne skal gi sexråd som alternativ til «Trekant»

– «Trekant» var med på å få oss til å våkne og se behovet for en seksuell rådgivningstjeneste med et bibelsk verdigrunnlag, forteller daglig leder i Familie & Medier, Jarle Haugand.

Trekant

«Trekant» var med på å belyse behovet for en kristen sexrådgivningstjeneste, forteller Jarle Haugand. På bildet er programlederne fra første sesong av «Trekant».

Foto: NRK

Allerede før NRK-programmet «Trekant» kom på lufta i fjor høst, skapte det skarpe reaksjoner fra flere hold.

Les: Nedringt av sex-klager

Les: – Er med å renvaske pornobransjen

Kringkastingsrådet måtte behandle hele 46 skriftlige klager, men endte med å rose tv-programmet.

Basert på kristen seksualetikk

Blant dem som var kritiske til tv-programmet var Jarle Haugland, daglig leder i den kristne mediebrukerorganisasjonen Familie & Medier. I samarbeid med flere andre kristne organisasjoner, har de nå tatt saken i egne hender, og i månedsskiftet november/desember stiftes offisielt nettstedet GuttogJente.no, som skal være en kristen rådgivningstjeneste for ungdom om sex.

– Sex er et viktig tema for unge mennesker. Vi ønsker å gi dem hjelp til å ta gode valg. Og så vil vi være en ressursside for voksne som skal veilede ungdom, forteller Haugland.

Jarle Haugland

Jarle Haugland, daglig leder hos Familie & Medier.

Foto: Familie & Medier

– Nettstedet er basert på klassisk kristen seksualetikk. Gud har skapt sex som noe fint. Han har gitt rammer for seksualiteten, for å ta vare på den slik at ikke mennesker blir skadet. Disse rammene er ekteskapet mellom mann og kvinne. Men det er mange spørsmål som må svares på lenge før man er gift, forklarer han.

Nettopp disse rammene syns Haugland i stor grad manglet ved «Trekant».

– Vi etterlyste et større fokus på de verdier og rammer sex hører inne under, slik som kjærlighet, trofasthet, og forpliktelser. I tillegg opplevde vi i liten grad at det var voksne som ga råd. «Trekant» ble mer en fremstilling av tekniske og eksperimentelle aspekter ved seksualiteten.

Vil be unge avstå fra sex før ekteskapet

Nettstedet vil bygges opp som et fagråd basert på frivillig innsats fra fagfolk fra forskjellige kristne organisasjoner med veiledningskompetanse. Haugland understreker viktigheten av at svarene som gis skal komme fra fagfolk og ikke være synsing. I tillegg presiserer han at alle skal få svar, selv de som bryter med de kristne verder.

– Kirken er mot sex før ekteskapet. Vil dere råde unge til å avstå fra sex?

– Ja.

– Hva med dem er seksuelt aktive og har spørsmål om sex?

– Alle spørsmål skal svares på. Vi skal ta ungdommer alvorlig. Men vi skal gi dem kompetente svar basert på dette verdigrunnlaget. Dette vil skinne tydelig gjennom i våre svar. Men vi må også svare dem der de er i dag.

Haugland bekrefter at dette også betyr at de vil råde ungdom til å avstå fra homofilt samliv.

– Det ligger i linjene, ja. Vi skal møte dem der de er og gi dem svar basert på verdigrunnlaget vårt. Men vi vil svare dem på en god og seriøs måte.

– Du er ikke redd for at dere med dette virker dømmende?

– Jeg ser absolutt faren for det. Derfor er et viktig aspekt i dette at et sentralt element i kristen tro også er tilgivelse. Vi har en standard, og våre verdier, men vi ønsker også å formidle Guds tilgivelse når de unge selv ser at de har gjort et feil valg, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Trekant

«Trekant» tok opp flere kontroversielle temaer, her fra programmet som omhandlet fetisjer.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

– Flott at kirken engasjerer seg

Barne- og ungdomspsykiater Mette Hvalstad i Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet (SUSS) ønsker det nye tilbudet velkommen.

– Jeg syns det er veldig bra at Kirken tar tak i dette, at de er opptatt av seksualitet og verdier, og at de tydeliggjør det på denne måten, sier hun.

Hvalstad tror tilbudet vil være en stor hjelp for kristen ungdom som har spørsmål knyttet til seksualitet.

– Dette er kjempeviktig for dem som har samme livssyn. Her får de noe de opplever som kvalitetssikret, og de kan finne ut om hva som er gjeldene normer i deres religion. Det er viktig i alle religioner, sier Hvalstad.

Svakheten blir at enkelte detter utenfor, eller føler seg utstøtt.

– Noe av ulempen vil være at noen av disse verdisynene avviker fra det norske offentlige synet, og fra noen av de tingene vi i SUSS er opptatt av. Men primært er det fint å ha mangfold. Brukerne av de ulike tjenestene vil føle at dette er spesiallaget for dem, forklarer hun.

Kirken må selv ta diskusjonen

Hvalstad mener det er opp til de kristne organisasjonen selv å ta diskusjonen om at de skaper skiller ved at enkelte faller utenfor normene.

– Slik er det med dem som har et normativt standpunkt til sex; man setter grenser som gjør at noen faller innenfor og noen faller utenfor. Derfor er det utrolig bra å ha SUSS, som er en helsefaglig telefontjeneste. Her slipper man å ta stilling til religion og normer. Vi er ikke oppdraende, men skal være åpen for alle, sier hun.

Nettstedet «GuttogJente» skal være i drift over nyttår. Men før «GuttogJente» lanseres, kommer andre sesong av tv-serien «Trekant», som vil bli sendt på NRK3 senere i høst.

– Seksualitet er et viktig tema. De unge trenger å bli tatt på alvor. Men vi vet også at de ikke tas på alvor hvis vi overlater dem til seg selv. Vi ønsker å være der for å gi dem hjelp til å ta gode valg, avslutter Jarle Haugland.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)