Hopp til innhold

LLH krever homoprotest fra idretten

Homoaktivister ber norske idrettsfolk vise samme engasjement som kunstnere i kamp mot russisk diskriminering.

OL-stadion i Sotsji

OL-stadion i Sotsji. Her braker det løs om to dager. Nå krever LLH at representanter for norsk idrett på linje med norske kunstnere aktivt protesterer mot Putins homo-lovgivning.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Denne uken har flere kulturpersonligheter lansert kampanjer mot diskriminering av homofile under OL i Sotsji.

Leiar i LLH, Bård Nylund

– Det kan ikke være slik at man bare skal sitte på en tribune og applaudere for at man gjør det godt i skisporet, sier homo-leder Bård Nylund, som ønsker at den norske delegasjonen i Sotsji aktivt protesterer mot Putins homolovgivning.

Foto: LLH

Artisten Annie lager protestlåt, motedesigneren Baron von Bulldog viser en Putin-protest under moteuka Oslo Trend, og kjente kulturpersonligheter ikler seg protestskjorter mot Putin.

Men fra idretts-Norge har det hittil vært taust, mener homoorganisasjonen LLH.

– Har et ansvar for å si ifra

– Idretten i Norge er en av de største sivile samfunnsaktørene, og samler mennesker i alle aldre på alle nivå. Da følger det med et ansvar for å kommunisere hva de synes om Russlands holdning til menneskerettigheter, sier leder Bård Nylund.

– Det kan ikke være slik at man bare skal sitte på en tribune og applaudere for at man gjør det godt i skisporet, fortsetter han.

Russland har høstet sterk internasjonal kritikk for en lov som ble vedtatt i juni i fjor, som forbyr propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner.

De folkevalgte hevder at loven er ment å beskytte barn mot pornografi, mens kritikerne mener at den gjør det ulovlig for homofile å stå fram offentlig.

I dag arrangerer homoaktivister protester i 19 byer verden over mot lovverket.

– Kritikken er et feilskudd

Norges idrettsforbund mener kritikken mot idretten fra LLH er urettferdig.

– Vi er den olympiske komiteen som jobber mest med homotema, og vi er den olympiske komiteen som tar opp dette oftest internasjonalt. Hvis LLH mener det nå er riktig tid å rette skytset mot Idrettsforbundet mener jeg det er et feilskudd, sier rådgiver Håvard Øvregård.

LLH ønsker at representanter fra idretten for eksempel bruker organisasjonens protestskjorte mot Putin, som politiker Bård Vegar Solhjell i går brukte på Stortingets talerstol.

Håvard Øvregård

– Vi er den olympiske komiteen som jobber mest med homotema, og vi er den olympiske komiteen som tar opp dette oftest internasjonalt, sier Idrettsforbundets rådgiver Håvard Øvregård.

Foto: Kjartan Helleve

– Jeg ville bli stolt som nordmann hvis vi både vant mange medaljer i Sotsji og ble husket som ett av landene som var på lag med menneskerettighetene og ikke bare blindt forholdt oss til Putins ord, utdyper LLH-leder Nylund.

Ønsker seg gullhelter som sier ifra

Borgermesteren i Sotsji har tidligere provosert mange ved å si at homofile ikke finnes i OL-byen.

LLH håper norske gullhelter tør si sin mening om diskriminering i Russland hvis de får taletid under lekene.

– Det ultimate hadde vært hvis en av våre aller største helter etter å ha vunnet gull sier at medaljen har en bismak, siden den er vunnet på en arena i et land der menneskerettigheter brytes over en lav sko – og at folk i gledesrus må huske på det, sier Bård Nylund.

Idrettsforbundet sier de ikke skal nekte utøverne å snakke fra levra, men håper at de kan vente til konkurransene er over – slik at de ikke mister fokus.

– Det er noe annet å være toppidrettsutøver enn kunstner. Du skal blokkere ut alt annet fram til konkurransen. Så det er bedre hvis vi får en gullmedaljevinner som uttaler seg om sånne ting etter konkurransen enn at den blir forstyrret underveis av spørsmål fra journalister og ender på en sjette- eller tiendeplass, avslutter Håvard Øvregård.

Bård Vegar Solhjell fikk refs for antrekket av Stortingspresidenten da han brukte protestskjorte fra LLH på Stortingets talerstol i går. Se video:

Klesrefs

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.