Hopp til innhold

Konsertpioner Gunnar Eide er død

Sanger, skuespiller og impresario Gunnar Eide er død, 92 år gammel. Eide var en pioner i konsertbransjen og bygget opp det som i dag er en del av Live Nation.

Gunnar Eide

Gunnar Eide bygget opp Gunnar Eide Concerts, som senere ble del av Live Nation.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Gunnar Eide var en visjonær kulturarbeider som åpnet Norge opp for en hel internasjonal musikkverden, sier Audun Molde, musikkviter og avdelingsleder ved NISS, Nordisk Institutt for Scene og Studio, til NRK.no.

Det var i 1963 at Eide startet med impresariovirksomhet, før han i 1975 etablerte Gunnar Eide Concerts.

– Han var en pioner som hentet de største artistene hit før noen andre gjorde det. Virksomheten han bygde opp ga opplevelser for livet til flere generasjoner, sier Audun Molde.

«En stor mann»

Eide bør minnes som en stor mann i bransjen, sier Rune Lem, styremedlem i Live Nation, til VG.

– Gunnar Eide var en pioner i underholdningsbransjen. Allerede i 1963 fikk han den amerikanske countryartisten Jim Reeves til Norge, forteller Lem.

Live Nation

Senere er selskapet blitt en del av det verdensomspennende selskapet Live Nation. Han hadde nærmest monopol på å lokke store internasjonale stjerner hit til landet.

Live Nation har stått bak konserter med blant andre Lady Gaga, Elton John, Coldplay, U2, A-ha, Madonna og Rolling Stones.

Gunnar Eide fikk kongens fortjenestemedalje i gull i 2003.

Eide var teatersjef ved Stavanger Teater fra 1945-47, skuespiller ved Edderkoppen 1955-56, ved Rogaland Teater 1953-55 og 1956-60.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)