Hopp til innhold

- Et stort svart hull etter henne

På Theatercaféen var Wenche Foss' stambord pyntet med hvite roser i dag. – Det er et stort svart hull etter henne, sier Kjersti Holmen.

Video Kjersti Holmen om Wenche Foss

Skuespilleren Kjersti Holmen.

– Hun var en ledestjerne for meg. Jeg ville bli skuespiller helt fra jeg var barn, og fulgte derfor med på alt Wenche Foss foretok seg, sa Holmen.

Hun hadde tatt plass ved divaens stambord, der lyset var tent. De ansatte på den tradisjonsrike Theatercaféen takket med minneord i sølvramme:

Vår gode venn, gjest og hele Norges diva har gått bort. Takk for mange besøk, hyggelige opplevelser og gode minner.

Ansatte på Teatercaféen

Et steinkast unna, ved statuen av Wenche Foss utenfor Nationaltheatret, var en skare mennesker begynt å samle seg. Skuespillerkollegene ville ta farvel. Først var det ett minutts stillhet. Så gikk de frem, en og en, og la en hvit rose ved statuens føtter.

Skuespillere

Kolleger av Wenche Foss sammen med sønnen, Oslo-ordfører Fabian Stang.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Lag god kunst

Wenche Foss' sønn Fabian Stang, som også er ordfører i Oslo, takket alle Nationaltheatrets ansatte.

– Jeg håper at vi klarer å følge opp hennes engasjement og kamp mot rettferdighet. Det er også bare å sette i gang og lage god kunst, det ville mor satt pris på, sa han.

Se video:

Video Fabian Stang om moren Wenche Foss

Fabian Stang var rørt over engasjementet folk har vist etter Wenche Foss' død.

Wenche Foss skal bisettes fra Oslo Domkirke førstkommende mandag. Hun er den fjerde norske kvinnen som blir begravet på statens regning.

Seremonien skal sendes direkte på NRK1 og NRK.no.

Se nekrologen i Dagsrevyen:

Wenche Foss

NRK minnes Wenche Foss

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober