Hopp til innhold

Kodeknekkeren fikk gåtesvar

Shakespeare-dekoderen Petter Amundsen fikk hakeslepp da han så seg selv på skattejakt i Canada. Den amerikanske TV-kanalen gjorde et funn, men har holdt det hemmelig fram til i går.

Petter Amundsen

Slik så det ut da Petter Amundsen var på skattejakt med sitt norske filmteam i dokumentaren «Shakespeares skjulte sannhet».

Foto: Videomaker AS

– Jørgen og jeg satt med hakene nærmest i fatle, sier Petter Amundsen til NRK.no. I løpet av morgenen har kodeknekker Amundsen og dokumentarist Jørgen Friberg sett fjerde episode av den amerikanske dokumentarserien «The Curse of Oak Island», der Amundsens teorier har fått stor plass.

Amundsen har i flere år, gjennom en bok av Erlend Loe og flere serier på NRK, vist fram teorier om og bevis på at Shakespeares verker egentlig er forfattet av andre.

Petter Amundsen og Jørgen Friberg drar til Oak Island for å tømme en dam de mener kan skjule en stor hemmelighet. Litteraturviter Inger Merete kaller det hele «en konspirasjon».

Ifølge denne teorien skal Shakespeares førsteutgave også fungerer som et skattekart, som viser at noen av jødedommens tapte skatter er gjemt på den avsidesliggende øya Oak Island i Canada.

Serien vises på History Channel, en av USAs største og mest populære TV-kanaler. 98 millioner husholdninger kunne i går se episoden der Petter Amundsen var invitert som gjest hos skattejegerbrødrene Rick og Marty Lagina.

Gjennom fem episoder forsøker brødrene å få svar på hva som skjuler seg på den kanadiske øya.

Søkte på Amundsens punkt

Petter Amundsen

Petter Amundsen er organist, tidligere frimurer og kodeknekker.

Foto: Fredrik Arff / NRK

I går kveld testet brødrene Amundsens teorier, og nordmannen fikk et av svarene han har ventet på. Helt uventet, for han har ikke fått mye informasjon om hva skattejakten ledet til.

Hans elleveårige skattejakt har ledet mot ett bestemt punkt i et tjern på Oak Island, og i serien blir tjernet delvis drenert, og to av kanalens skattejegere hopper uti med en metalldetektor.

Der Amundsen i elleve år har hevdet at skatten ligger begravet, får metalldetektorene utslag på gull.

– Jeg trodde virkelig ikke de skulle finne noe. Jeg har holdt på i ti-elleve år, og sett at alt peker mot dette punktet. Jeg kan helt klart ta feil jeg også, men jeg har bare fulgt sporene og fulgt sporene, sier han.

Ifølge Amundsens teorier ligger blant annet den opprinnelige menoraen her. Det er jødenes syvarmete lysestake, smidd i gull av Moses selv, og savnet i over 1500 år.

Ifølge Amundsen har brødrene Lagina ikke fått myndighetenes tillatelse til å drive utgraving, så utslaget på metalldetektoren har ennå bare akademisk interesse.

Likevel er det én episode igjen av serien, som har sin avslutning neste helg.

– Overrasket og lettet

Nattens funn har gitt Amundsen vann på mølla.

– Jeg blir overrasket og lettet når jeg sitter og ser dette her. Jeg ventet at de skulle endelig falsifisere mine teorier, og jeg var på nippet til å avskrive hele teorien, og si at det var gøy så lenge det varte. Men så gjør de et funn, og beviser teoriene i stedet, sier han.

– Kan du fortsatt ta feil?

– Alt er jo mulig. Klart jeg kan ta feil, men jeg kan ikke skjønne at det skal være noen bedre løsning. Ja, jeg kan være sta, men dette punktet har jeg vært klar over helt fra da jeg aller først begynte å interessere meg for Shakespeare-boka, sier han.

Invitert med til tross for krav

Det var en lang prosess som ledet til at Amundsen ble invitert med History Channel til Oak Island. Øya har vært gjenstand for skattejakt i over 200 år, hovedsakelig i en gruvesjakt på øya, og det har vært spekulert i at alt fra vikinggraver til sjørøverskatter har vært begravd på øya.

Men teoriene til Amundsen var såpass interessante at kanalen inviterte nordmannen over – det til tross for at nordmannen krevde å få ha med sitt eget filmteam.

Fikk munnkurv

NRK.no har dekket saken gjennom en rekke artikler, og dekket også da Amundsen opprinnelig ble invitert til Oak Island i fjor høst. Da History Channel dro til øya, la de lokk på alt som foregikk, og Amundsen fikk munnkurv om det han så og opplevde.

I tillegg fortalte de ikke hele historien til Amundsen. Han humrer når han ser episoden igjen, som er litt av en overraskelse.

– De fortalte meg at de ikke fant noe, og at det tekniske utstyret gikk i stykker. De har altså løyet meg rett opp i fjeset, sier han.

– Hvordan føles det?

– Helt greit. Jeg skjønner at de har gjort det for å holde på hemmeligheten, og jeg ville neppe klart å holde munn om de hadde fortalt meg det. Jeg synes det er artig, og er egentlig mest opptatt av at sannheten kommer ut, sier han.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)