Hopp til innhold

– Umulig å tenke at en fascist har skrevet det Handke har skrevet

Karl Ove Knausgård mener Peter Handke har blitt et emblem for noe forferdelig.

Karl Ove Knausgård driver sin kamp...

MERKELIG: Karl Ove Knausgård mener det er merkelig at en forfatter som Handke kan være fascist hvis man ser på det han skriver.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den 71 år gamle østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av den prestisjefylte Ibsenprisen, men mange er kritiske til tildelingen på grunn av forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

Man leser Handke når man skal lese det beste

Karl Ove Knausgård

Opprørte demonstranter hadde tatt plass foran Nationaltheatret da Handke skulle motta prisen på søndag. Handke beskyldes for å bagatellisere serbiske overgrep under Balkankrigene.

– Merkelig

Forfatter Karl Ove Knausgård mener Handke fortjener prisen. I dag holdt han tale under Ibsenfestivalen i Skien.

– Han er en stor forfatter, kanskje en av de aller største, og han hadde helt sikkert fått Nobel-prisen hadde det ikke stormet rundt han.

Karl Ove Knausgård i Skien

TALE: Karl Ove Knausgård fortalte om Peter Hadkes forfatterskap i Skien mandag.

Foto: Kurt Inge Dale

– Det har vært mye kritikk mot han, hva mener du om det?

– Jeg tror vi så litt av det i går, at man samles rundt Handke som et emblem på noe forferdelig. Det ble ropt ord som «fascist» mot han. Men for den som har lest eller sett inn i hans litterære univers, er det hundre prosent umulig å tenke at en fascist har skrevet det Handke har skrevet. Det er veldig merkelig, sier han.

– Har overstrålt alt annet

Knausgård forteller at han har lest den omstridte talen som Handke hold til begravelsen til Slobodan Milosevic.

– Jeg har lest talen. Handke var der som forfatter, men det er kanskje er naivt når han da beveger seg inn i politikken. Han sier også at han ikke vet hva som er rett. Det har i ettertid overstrålt alt annet, sier han.

På spørsmål om hvorfor Knausgård er så glad i Handke, svarer han følgende:

– Han har gitt ut bøker kontinuerlig siden 60-tallet og har vært normgivende. Man leser Handke når man skal lese det beste. Jeg klarte ikke på tre kvarter å fortelle hvorfor han er bra, så folk må lese selv.

Demonstrasjon mot Peter Handke under tildeling av Ibsenprisen 2014

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.