Hopp til innhold

Knallkritikk til ny NRK-thriller

«En av de beste seriene NRK har sendt ut de siste årene», skriver Aftenpostens anmelder om NRKs nye dramathriller «Øyevitne».

Premiere! Norsk thriller. På en hemmelig møteplass inne i et øde skogsområde, blir to unge gutter øyevitner til en grotesk massakre. Guttene blir selv nesten drept, men kommer seg unna med drapsvåpenet. De gjemmer våpenet og pålegger seg selv et taushetsløfte om det de har sett.
Dagen etter blir en av guttenes fostermor Helen Sikkeland, som er lensmann i bygda, konfrontert med drapene på fire medlemmer av MC klubben Ferrymen. I noen av rollene: Anneke von der Lippe, Per Kjerstad, Yngvild Støen Grotmol, Tobias Santelmann m.fl. Regi: Jarl Emsell Larsen. (1:6)

Se første episode av den kritikerroste serien «Øyevitne» her.

Denne uka gikk startskuddet for NRKs nye dramasatsing, «Øyevitne». Basert på de fem første episodene har landets største aviser felt sin dom, og kritikerne er fulle av lovord.

– Den melankolske kjenningsmelodien gir klare assosiasjoner til suksess-serien «Broen». Og «Øyevitne» tåler sammenligningen ganske godt, skriver Aftenpostens anmelder Sarah Sørheim.

– Det er ikke vanskelig å anbefale «Øyevitne» som god underholdning på mandagskvelden de neste seks ukene, skriver hun, og gir serien karakter 5.

– På høyde med det beste

– Det er ikke bare danskene og svenskene som kan, mener Dagens Næringslivs anmelder Øyvor Dalan Vik, og omtaler serien som «bredt anlagt spenning på høyde med det beste innen tradisjonell krimfortelling».

VG triller en femmer på terningen under overskriften «Lett å bli hektet».

– Denne anmelder slukte fem timelange episoder på rappen – og klarer knapt å vente til finalen kommer, langt ute i november, skriver anmelder Øystein David Johansen.

Roser manus

I «Øyevitne» møter vi 15 år gamle Philip (Axel Gehrken Bøyum) og Henning (Odin Waage), to gutter med følelser for hverandre, som uventet blir vitne til et blodbad. I frykt for å få forholdet sitt avslørt og i redsel for drapsmannen (Per Kjerstad) bestemmer de seg for ikke å fortelle noen om det de har sett – noe som blir vanskelig når bygdas lensmann, Philips fostermor (Anneke von der Lippe), setter i gang etterforskningen.

Saken fortsetter under videoen.

Guttene Philip og Henning (Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage) befinner seg på feil sted til feil tid, og blir vitne til et kaldblodig drap i NRKs nye spenningsserie «Øyevitne».

Waage og Bøyum fikk rollene i konkurranse med over 600 andre ungdommer.

Regi og manus er ved veteranen Jarl Emsell Larsen, som tidligere har laget spenningsserier som «Fox Grønland» og «Svarte penger – hvite løgner». Han har gjort et godt arbeid, ifølge Dagbladets Andreas Wiese.

– Jarl Emsell Larsen er både regissør og hovedforfatter, og lykkes i å skape gode, intense situasjoner og veve sammen flere storylines, skriver Wiese og ruller terningkast fem.

«Sterke» skuespillerprestasjoner

Wiese beskriver også skuespillerprestasjonene som «sterke».

Anniken von der Lippe i «Øyevitne»

Skuespiller Anneke von der Lippe roses av anmelderne for sine prestasjoner som lensmann i «Øyevitne».

Foto: NRK

– Anneke von der Lippe gjør mye fint i rollen som lensmannen, Bjørn Skagestad står som en påle, og Reidar og Kim Sørensen med andre skaper en troverdig motorsykkelgjeng, og de to unggutta gjør en fin jobb, skriver han i Dagbladets anmeldelse.

Bergens Tidende roser også skuespillerprestasjonene, og gir også serien terningkast 5.

– Velspilthet er i det hele tatt et gjennomgående trekk ved «Øyevitne», skriver anmelder Britt Sørensen.

Anmelder i Dagsavisen er derimot ikke like entusiastisk som sine kollegaer.

– Ettersom NRK Drama ikke ønsker å sende ut siste episode til anmeldelse, er det umulig å si noe om alt henger på greip til slutt, skriver Reidar Spigseth.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober