Hopp til innhold

Klager First House inn for etikkråd

Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese mener at deres konkurrent First House har brutt bransjens etiske regelverk.

Hans Geelmuyden

Geelmuyden Kiese og styreleder Hans Geelmuyden har klaget First House inn for bransjens egen organisasjon, og mener de bryter det etiske regelverket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Geelmuyden Kiese (GK) har sendt et brev til bransjeorganisasjonen KOMM, og beskylder First House for å ha brutt åtte punkter i det etiske regelverket, skriver DN.no.

Klagen gjelder det GK mener er kritikkverdige forhold rundt tre saker hvor First House har vært involvert.

Det dreier seg om Troms Kraft-saken, Kina-saken, samt en henvendelse fra First House til oljeorganisasjonen OGP i London.

– Manglende åpenhet

Harald Stanghelle og Morten Wetland

I et leserinnlegg skrev Morten Wetland i First House om hvilke pinlige scener det utløste at Barack Obama fikk fredsprisen. Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle (til venstre) henviste til rykter som sa at First House var hyret inn av kinesiske interesser. First House har avvist dette.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Om Troms Kraft-saken skriver GK at den viser «hvorledes rådgivere i selskapet systematisk selger inn sine politiske venner og kontakter, og ikke kommunikasjonskunnskap».

Den såkalte Kina-saken omhandler om hvorvidt First House har blitt hyret inn av kinesiske interesser for å svekke Nobelkomiteen. Dette har First House avvist.

GK hevder i sin klage at First House ikke har vist nok åpenhet rundt sine kundeforhold, og at First House-topp Morten Wetland sitt innlegg i Dagens Næringsliv illustrerer dette.

Les også: First House-partner har styreverv for norsk-kinesisk handelsforum

I alle tre saker mener GK at First House har brutt kravet til at medlemmer skal holde en høy profesjonell standard, brutt på intensjonene i regelverket om åpenhet og demokrati, samt brutt intensjonene i regelverket om å bygge bransjens omdømme.

Avviser kritikken

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra daglig leder Per Høiby i First House. Til DN.no sier han at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Vi har mottatt klagen og lest den med stor interesse. Vi kjenner oss virkelig ikke igjen i den beskrivelsen som klageren gir. Klagen inneholder en rekke faktiske feil og udokumenterte påstander, men vi skal naturligvis håndtere dette på saklig og skikkelig vis, sier han.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh