Hopp til innhold

200 frilansere protesterer

Hjemmet Mortensen, som er Norges største utgiver av ukeblader og magasiner, ønsker full råderett til evig tid over bilder og tekster som de kjøper av frilanserne.

Fotokamera
Foto: Colourbox.com

- Opphavsretten til bildene blir ikke min lenger. Hjemmet Mortensen kan da bruke bildene slik de vil i flere andre av blader, uten at jeg får noe ekstra, forteller frilansfotograf Barbro Steinde.

Hun har jobbet som frilansfotograf i nærmere 20 år, og i løpet av disse årene har hun hatt utallige oppdrag for Hjemmet Mortensen. Nå er hun bare én av over 200 som protesterer mot konsernets avtaler med frilanserne. Ifølge en ny kontrakt ønsker Hjemmet Mortensen seg opphavsretten til journalistenes arbeid.

- Det er krav jeg ikke kan gå med på, sier Steinde.

I dag eier Hjemmet Mortensen 50 prosent av Norsk ukepresse. Dermed kan et bilde som er solgt til bladet Kamille også kan brukes i Her og Nå, Vi Menn eller på nettsteder som dinbaby.com eller hjemmepc.no, uten at frilanserne får ekstra betalt for det.

Hjemmet Mortensens blader
Foto: Hjemmet Mortensen

Senere kan de dukke opp i blader og redaksjoner, eller sammenhenger hvor Hjemmet Mortensen har en avtale. Konsernet har i dag samarbeidsavtaler med blant annet E24.no DN.no og Nettavisen

- Nødt til å tilpasse oss

Også frilansjournalist Siri Hvalen Simensen har signert oppropet mot kontakten. Hun er mest redd for at intervjuobjektene skal miste tilliten til henne som journalist.

- Jeg føler fri flyt sår tvil om min journalistiske integritet, sier hun.

I den nye avtalen heter at frilanseren har selv ansvar for å innhente nødvendig samtykke for publisering fra avbildede personer.

- Jeg vil at mine intervjuobjekter skal vite hvor saken skal stå på trykk. At bilder ikke plutselig dukker opp et annet sted, eller at bruddstykker av tekst brukes i en annen sammenheng enn den jeg har forespeilet dem, sier Simensen.

Administrerende direktør i Hjemmet Mortensen, Anne Britt Berentsen, forstår at avtalen engasjerer frilanserne - men forteller at de er nødt til å tilpasse seg den flermediale verden.

- Vi må ha en avtale som gjør at vi kan publisere det stoffet vi kjøper fra frilanserne i flere kanaler. Dette er vanlig i dag, og vi er sikre på at vi kommer frem til en avtale som gjør at frilanserne er fornøyde, sier Berentsen.

- En viktig sak

Norsk Journalistlag har engasjert seg sterkt i saken til frilanserne, og har blant annet vært i forhandlinger med Hjemmet Mortensen siden påske.

- Det er mye som står på spill. Vi reagerer sterkt på at Hjemmet Mortensen bruker sin enorme markedsmakt til å forsøke å presse den enkelte frilanser til å skrive under avtaler som er urimelige, sier nestleder Kjetil Haanes i Norsk Journalistlag.

- Det Hjemmet Mortensen prøver på seg her, er et alvorlig angrep både på opphavsretten og på den enkelte frilanser, og tilslutt alle journalister. Vi håper på en fornuftig løsning, sier Haanes.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober