Hopp til innhold

Stjerneklart med Kjell Magne Bondevik

Tidligere Statsminister, Årets politiker, Årets romsdaling, Årets trimmer, Årets grom-gutt, Årets snillgutt og atpåtil æresdoktor er sesongens siste gjest i Stjerneklart på NRK P1.

Kjell Magne Bondevik
Foto: Jon Petrusson / NRK

Hør Stjerneklart med Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik ble født 3. september 1947 i Molde som sønn av Johannes Bondevik som var rektor på Rauma Folkehøgskole og Margit Hæreide som var husmor. Han gikk på Molde kommunale høgre ålmennskule der han tok examen artium i 1966. I parallellklassen gikk Bjørg Rasmussen, og de to ble kjærester og giftet seg i 1970.

Kjell Magne begynte på teologistudiet ved Menighetsfakultetet i Oslo, der han tok cand.theol.-eksamen i 1975. Bondevik fulgte en god familietradisjon, blant annet som nevø av kirkeminister Kjell Bondevik og fetter av Odd Bondevik som nå nettopp gikk av som biskop i Møre. I tillegg er Kjell Magne svoger med prest og salmedikter Eyvind Skeie. Kjell Magne ble ordinert prest i 1979 etter å ha fullført praktisk-teologisk seminar. Hans politiske karriere startet som formann i Molde kristelige skolelag allerede i 1964, og han var formann for Kristenrussen i Molde 1964-65. Han ble nestformann i KRFs ungdomsparti i 1968, senere ble han som kjent nestformann i moderpartiet i 8 år og leder i 12 år, fra 1983 til 1995. Kjell Magne ble valgt inn på Stortinget i 1973 som representant fra Møre og Romsdal for Kristelig Folkeparti, etter å ha vært vararepresentant siden 1969. Han ble for øvrig også innvalgt i Nesodden kommunestyre der han møtte i 2 år før han startet en imponerende 32-årig karriere som stortingsrepresentant, med unntak for periodene han satt i regjering. Og første gang var som statssekretær ved statsminister Lars Korvalds kontor 1972-73, så kirke- og undervisningsminister i Kåre Willochs regjering 1983-86 og utenriksminister i Jan P. Syses regjering 1989-90.

Statsminister ble han første gang i 1997 i en trepartiregjering, sammen med Senterpartiet og Venstre, som satt til 2000, og andre gang fra 2001 til 2005 sammen med Høyre og Venstre. Til tross for sine lange parlamentariker-karriere er det verdt å merke seg at han aldri har ledet noen Stortingskomité. Derimot har han ledet Kristelig Folkepartis stortingsgruppe i vel 10 år – i 4 forskjellige perioder. I 1998 ble han sykmeldt som statsminister og sto etter hvert åpent fram og fortalte om sine psykiske problemer, noe han ble høyt respektert for. Blant annet fikk han ”Tabu-prisen” fra Rådet for psykisk helse i 1999. Kritikerne fant imidlertid opp det lite flatterende begrepet ”å ta en Bondevik”.

I 2005 sluttet Bondevik på Stortinget, ble utnevnt som FNs spesialutsending for humanitære saker for Afrikas Horn i ett år. I 2006 sto han bak åpningen av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter”, et senter som også ledes av Bondevik og finansieres gjennom donasjoner over fem år fra næringslivet. Kjell Magne Bondevik innehar en rekke ærestitler og utmerkelser. Han er kåret til årets politiker, årets romsdaling, årets trimmer, årets grom-gutt, årets snill gutt og han er æresdoktor ved 2 amerikanske og 2 sørkoreanske universiteter, æresprofessor i Kasakhstan, han har storkors av Den guatemalske Quetzal-ordenen, Den estiske Terra Mariana-ordenen, Den italienske fortjensordenen og Den portugisiske fortjensordenen. Men høyest henger vel Storkorset av St. Olavs Orden som han fikk i 2004 – riktignok ikke uten en viss debatt. Han har også æresmedalje fra Solidaritet i Polen.

Kjell Magne er bosatt i Kolbotn sammen med Bjørg, og har tre voksne barn med henne – Bjørn på 36, Hildegunn på 35 og John Harald på 32 år, samt 6 barnebarn. Han er legendarisk supporter for Molde FK på herresiden og Kolbotn IL på damesiden – kanskje er det noe med blåfargen?

Stjerneklart med Kjell Magne Bondevik på NRK P1 2. juni kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK