Hopp til innhold

Slik er det lenge siden du har sett «Idol-Kjartan»

Idol-vinneren fra 2004 er tilbake på riksdekkende TV. Kjartan Salvesen dras fram fra glemselen i Bye og Rønnings nye program. Se videoen her.

«La dette være en hit», synger tidligere Idol-vinner Kjartan Salvesen i denne hiten fra den ny sesongen av Bye og Rønning.

Idol-Kjartan

Lørdag er Bye og Rønning tilbake på norske TV-skjermer, med sin første hele TV-serie siden 2007. Humoren skal dyrkes, med 80 forskjellige rollefigurer, men i år er det også på tide med gode gjerninger.

Blant de gode gjerningene er å få Idol-vinneren Kjartan Salvesen tilbake på skjermen.

– Siden Kjartan vant Idol året etter Kurt, har vi vært opptatt av karrieren hans. Han er en fantastisk sanger, som grunnet avisstreik, og det at han «hoppet etter Wirkola», forsvant inni et hjørne litt tidlig. Han fortjener å komme fram på en ordentlig måte, sier Jon Niklas Rønning, halvparten av komikerduoen til NRK.no.

Kjartan Salvesen vant Idol, og var hele Norges favoritt i 2004. Men det ble stille etter at rampelyset sluknet. Til tross for stort talent og en fantastisk stemme, ble forestillingene stadig færre. Nå har Salvesen fast jobb i Viking fotballklubb, og sangkarrieren begrenser seg til julebordsesongen.

LES OGSÅ: Bye & Rønning erstatter «Lilyhammer»
LES OGSÅ: Se Bye & Rønning parodiere Juster

Sketsjen kom i fylla

De to traff Salvesen en sen novemberkveld i Oslo sentrum i 2011, der de fikk høre en del historier om hva som hadde skjedd etter seieren i 2004. Sammen drodlet sammen fram en låt, der tanken var å få vist fram «Idol-Kjartan» igjen. Det var også en baktanke, og et lite stikk til Idolsirkuset.

– Det skjedde mye rart rundt Idol-Kjartan, med noen feilbookinger og konserter med få publikummere, og det gjorde at han ikke fikk den lange karrieren han fortjener.

– Kjartan er jo en popstjerne, en mini-Jahn Teigen, så vi håper at det norske folk gjenoppdager Kjartan for alt han er verdt. Om vi kan hjelpe til med det, er vi veldig fornøyde med det, sier Rønning.

LES OGSÅ: Bye & Rønning: Monsen for macho!
LES OGSÅ: Bye & Rønning ler av seg selv

Bye og Rønning

Komikerne Anders Bye og Jon Niklas Rønning har beveget seg rundt i det norske humorlandskapet i mange år. Lørdag er det klart for første komiserie på NRK siden 2007.

Foto: NRK

– Bare for moro

Hovedpersonen selv sier han er ganske fornøyd med tingenes tilstand i dag.

– Hadde jeg hatt et behov for å være i rampelyset, hadde jeg nok oppsøkt det tidligere, sier Salvesen til NRK.no

– Men du stilte opp likevel?

– Ja, men det her er bare moro. Det er sjelden jeg gjør ting som det her, men det er viktig å ha litt selvironi.

– Så refrenget er ikke helt sant?

– Nei, jeg har ikke tenkt å vende tilbake til rampelyset med denne låta, men det er litt gøy å være med på sånne sprell, og så har jeg veldig sansen for Bye og Rønning også, sier han.

– Det betyr at du ikke er ute etter en ny karriere som heltidsartist?

– Nei, jeg har hatt et veldig fint liv utenfor rampelyset. Jeg jobber i verdens beste fotballklubb, og har det veldig bra, sier han.

LES OGSÅ: Best of Bye & Rønning vol. 1

Vil lokke Salvesen ut igjen

Jon Niklas Rønning mener derimot Salvesen bør lokkes ut på nasjonale scener igjen.

– Han sier han er lykkelig der han er også?

– Han virket lykkelig på scenen også. En sånn sirkushest som Kjartan vil vi oppfordre til å prøve å hoppe ut av det trygge familielivet og jobben. Han var Norges mest populære for ti år siden, og han kan bli det igjen, sier Rønning.

  • Serien «Bye og Rønning» starter lørdag 20.55 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober