Hopp til innhold

Katastrofal åpning for Assange-film

Filmen om Julian Assange, The Fifth Estate, satte ny bunnrekord i dårlig kinobesøk.

Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch spiller Julian Assange i filmen The Fifth Estate, som så langt ikke har gjort det spesielt bra på kinoene.

Foto: Frank Connor / Ap

Spillefilmen The Fifth Estate forteller historien om den australske Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange, som røsket i maktstrukturer ved å legge ut svært sensitive statshemmeligheter på nettet.

Denne helgen hadde den premiere på amerikanske kinoer, uten at det ble noen stor suksess. Tross mye forhåndsomtale i pressen og reklame på amerikansk TV, hadde nemlig filmen elendige besøkstall.

Dårligste åpningshelg i 2013

Filmen spilte inn bare 1,7 millioner dollar (cirka 10 millioner kroner) etter å ha blitt vist på 1769 kinoer i USA.

Dette betyr at The Fifth Estate står for den aller svakeste åpningshelgen av samtlige større filmer som er satt opp på amerikanske kinoer i 2013, melder nyhetsbyrået AP.

Filmen hadde premiere i Storbritannia helgen før, og heller ikke der strømmet folk til kinosalene. Fasit etter åpningshelgen var en halv million pund, altså knapt fem millioner kroner, skriver Hollywood Reporter.

Motarbeidet

Filmen har fått lunken kritikk, og har også blitt motarbeidet av hovedpersonen selv, Julian Assange. Tidligere i år skrev han et brev til skuespiller Benedict Cumberbatch og ba ham å droppe ut av filmen og rollen som Assange.

Handlingen i filmen er i stor grad basert på boken til den tidligere Wikileaks-toppen og Assange-vennen, Daniel Domscheit-Berg. Assange har et problem med at det er akkurat denne boken som danner grunnlaget for å fortelle historien, og han omtaler manuset som «giftig».

The Fifth Estate settes opp på norske kinoer 22. november.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.