Hopp til innhold

Karikaturtegneres reaksjon på Paris-terroren

Karikaturtegnere legger nå ut illustrasjoner på Twitter for å kommentere Charlie Hebdo-massakren.

Karikaturtegning Charlie Hebdo

KARIKATUR: Den chilenske tegneren Francisco J. Olea har lagt ut denne illustrasjonen, hvor han ber sine tegnende venner om å ta til sine våpen.

En rekke karikaturtegnere verden over viser nå sin sympati med de drepte, og markerer samtidig avsky mot anslaget mot det satiriske magasinet Charlie Hebdo (se lenger nede i saken).

I tillegg har datteren til den drepte tegneren Georges Wolinski (80) lagt ut dette megetsigende bildet på Instagram av sin fars tomme arbeidspult.

En av dem som reagerer sterkt på det blodige angrepet som tok livet av 12 personer, er VGs avistegner Roar Hagen, som kjente Tignous, en av de fire tegnerne som skal være drept.

Avistegner Roar Hagen i VG

SJOKKERT: Avistegner Roar Hagen i VG: – Dette er en påminnelse om hva slags situasjon vi befinner oss i.

Foto: NRK

– Han hadde trangen til å uttrykke seg gjennom tegning, og har måttet bøte med livet. Det er forferdelig, og en høy pris å betale for ytringsfriheten, sier han til Aktuelt på NRK2 onsdag kveld.

Mer dramatisk

Hagen omtaler Charlie Hebdo som «klassisk fransk vittighetspresse», som tøyer ytringsfriheten langt i det landet som utviklet den.

– Frykter du at det blir vanskeligere å bli avistegner?

– Det har blitt mer dramatisk. Vi kunne jo forvente at én skulle bli angrepet, men dette er et anslag mot en hel redaksjon, og det er langt mer alvorlig.

– Tror du frykten vil spre seg fra Frankrike til andre land?

– Ja, dette berører alle demokratiske land som driver med dette, enten det er tegnere, forfattere, musikere eller politikere. Det er en påminnelse om hvilken situasjon vi befinner oss i, sier Hagen.

Dagbladet publiserte tegninger

Onsdag kveld publiserte Dagbladet tegningene av profeten Muhammed som skal ha vært motivet bak angrepet mot satireavisen Charlie Hebdo.

En av tegningene viser en frustrert profet som klager over at «det er vanskelig å være elsket av slike idioter». Tegningen er satire med budskapet om at Muhammed selv ikke ville likt å se hvilke forbrytelser som ble begått i islams navn, skriver NTB.

Dagbladets sjefredaktør understreker at publiseringen ikke er aksjonistisk motivert, men at avisen bruker faksimilene av Charlie Hebdo-forsidene til å illustrere terroristenes motivasjon.

Her kan du se eksempler på illustrasjoner som er lagt ut på Twitter i sympati med Charlie Hebdo-redaksjonen:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.