Hopp til innhold

Kaptein Sabeltann i ukjente farvann

CHARLESTOWN (NRK.no): Første del av innspillingen av det som blir norgeshistoriens dyreste barnefilm, «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» er i full gang. I en ellers søvnig fiskerlandsby sørøst i England har sjørøverskuta «Den Sorte Dame» klappet til kai, på kistebunnen ligger et budsjett på nærmere 50 millioner kroner – og med i kulissene er mediegiganten Disney.

– Er det en svensk film»? spør en av de lokale innbyggerne i Charlestown, helt sørøst i på den engelske kysten.

Han og rundt hundre andre skuelystne henger ved gjerdet og ser ned på havnen i hjembyen, en havn som ikke helt ser ut som den pleier.

– Er det Captain Sabertooth han heter, spør en dame oss.

– Hvorfor filmer de her, det er vått og grusomt!

Ny sjørøverkaptein på gamle filmtrakter

Det er et imponerende oppmøte fra lokalbefolkningen, til tross for at de bor i et område hvor langt større stjerner har tråkket rundt.

I dette området er storfilmer som «Redd Menig Ryan» (Steven Spielberg) og «Alice In Wonderland» (Tim Burton) delvis spilt inn.

Her har legender som Alfred Hitchcock holdt styr på Laurence Olivier og her har Brad Pitt nylig vært og spilt inn film (og fikk ikke bo på hotellet han helst ville, knegger en lokal drosjesjåfør).

Med Disney-konsernet ombord tar mannen som har herjet de sju hav i over 20 år steget til det store lerretet - i det som blir norgeshistoriens dyreste barnefilm.

Bli med bak kulissene på Sabeltann-filmen

Deler av den forrige «Pirates Of The Caribbean»-filmen med Johnny Depp som sjørøverkapteinen Jack Sparrow er også festet til lerretet i dette lett forblåste hjørnet av England.

Men, piraten som nå vandrer rundt nede på kaien kjenner de ikke fra før. Han er en høy, sortkledd fyr med lange sorte krøller, en imponerende bart, sort frakk og trekant hatt.

Han heter Kaptein Sabeltann, eller Kyrre Haugen Sydness når kameraet er slått av. Eller, gjør han egentlig det?

Riktignok har Sabeltann blitt litt mindre grov i målet, og har slått over fra østlands- til vestlandsdialekt, men han ser like skummelt ut.

– Det handler om å finne kjernen i Sabeltann, sier Sydness.

– Stemmen er ekstremt viktig, det handler om å finne logikken i karakteren, og ikke minst den kompromissløse, barnslige gleden han uttrykker på sin ferd mot gull.

Rekordbudsjett

Gull, ja, det blir gjerne gull når det handler om Kaptein Sabeltann.

Både leter han etter gull i den kommende filmen, men i de over 25 årene karakteren har seilt på de sju hav, har han også gjort solide innhugg i mange lommebøker landet over, og hatt sterke føringer på hvor sommerferiene skal legges.

Sabeltann har ifølge Disney-konsernet, som står for distribusjonen av filmen, solgt én million, én million og én million billetter til teaterstykket i Kristiansand dyrepark. I tillegg er det laget tv-serie som har gått på NRK, og nå kommer altså en storsatsing på filmlerretet.

Filmen har et budsjett på nærmere 50 millioner kroner, høyere enn noen annen norsk barnefilm.

Kyrre Haugen Sydness har spilt karakteren på både teaterscenen og fjernsyn, og blir med til filmlerretet.

Stjernespekket sjørøverlag

På rollelisten til «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» står flere kjente norske navn.

Sydness selv er tidligere kjent fra tv-serier som «Lilyhammer», «Hodejegerne» og «Lønsj». I tillegg spiller Odd Magnus Williamson karakteren «Langemann», sist sett som Erik Hesselberg i «Kon-tiki» og i «Tina & Bettina the movie».

I dag har han mye å gjøre, han skal spille inn en scene mot Pia Tjelta (sist sett i «90-minutter» og «Pax»). Hun spiller Rosa, som jobber i smien og tar seg av sverdene til sjørøverne.

De to skal håndtere en noe klønete, men gjensidig forelskelse i all dramatikken. Langemann kommer i land fra skuta «Den Sorte Dame», forsøker å imponere Rosa, før Kaptein Sabeltann farer forbi, og bjeffer ham med seg.

Scenen tas i mange varianter, en blanding av yr og regn. Paraplyer og varme boblejakker er aldri langt unna.

Når settet er ferdig i England, og reiser videre, dukker kjente navn som Anders Baasmo Christiansen («Reisen Til Julestjernen», «Kon-Tiki» m.fl.) og Jon Øigarden («Halvbroren», «Kong Curling» m.fl.) også opp for å spille helt nye karakterer i historien.

Det er kjente bak kameraet også.

Regien er ved Lisa Gamlem (musikalen «Mormor og de åtte ungene» og «Lilyhamer») og Johan Andreas Andersen (fotograf på bl.a. «Kongen av Bastøy» og «Hodejegerne»).

Andersen styrer også kameraet i tillegg til å dele på regijobben med Gamlem.

Håper på klingende mynt

– Vi håper det er en film som vil slå an i flere land, sier Andersen.

– Det er Norge som er hjemmemarkedet, og som vi lager filmen for, men har absolutt tro på at dette kan være en universell historie som andre land kan ha glede av.

TV-serien om sjørøveren er vist på svensk TV, og er underveis i Danmark.

Ifølge produsent Frederick Howard, som også har produsert tv-serien, kan det være muligheter for å få solgt filmen til flere europeiske land, blant annet Tyskland, hvor dubbede filmer er svært vanlig.

Hiv og hoi, nå er trilogien vår

Filmen som nå spilles inn, og som har premiere om et drøyt år, er den første av tre planlagte filmer om Kaptein Sabeltann.

Det vil si, det handler vel så mye om «Pinky», spilt av Vinjar Pettersen, og letingen etter hans forsvunne far.

Pinky er en kjent figur fra for mange fra tidligere Sabeltann-produksjoner, men som nå får nye erfaringer gjennom manuset som er skrevet av Lars Gudmestad («Kompani Orheim», «Hodejegerne» m.fl.).

– Vi har valgt å skyve dette universet litt mer i en retning hvor man opplever er at dette er ekte mennesker, som er ute på havet, en eller annen gang på slutten av 1600-tallet, sier regissør Lisa Gamlem.

– Vi ønsker å ta gi figurene nytt liv, samtidig som vi beholder mye av det kjente.

Noe som er nytt, er Pia Tjeltas karakter Rosa. Til tross for mange storfilmer bak seg, er hun svært begeistret for det profesjonelle settet.

– Den minste sokk, den minste skjorte er gjennomarbeidet til fingerspissene. Det er en profesjonalitet som man sjelden har vært med på før.

Motspiller Langemann alias Odd Magnus Williamson er enig.

– Det er jo superkult. Gøy å jobbe på store produksjoner, gøy å jobbe med et utenlandsk crew.

Mange fra den engelskspråklige staben som er med på settet i Charlestown har tidligere jobbet med bl.a. storserien «Game Of Thrones».

Neste stopp Marokko

– De rapper skuta! hyler Langemann og løper av sted.

Kaptein Sabeltann trekker sverdet og legger også i vei, men i stikk motsatt retning, og kommer ikke særlig langt, for der står en fra staben med lydbommen, balanserende på den samme hengebroen sjørøveren

– Må kanskje løpe i samme retning!? roper noen fra settet.

Det er latter, og det er snart klar for en ny tagning. Klokken er halv sju på ettermiddagen, de har holdt på hele dagen, i det beste av hva engelsk vær har å by på i september. Regnvær, oppholdsvær, solskinn, overskyet – og alle variantene i en annen rekkefølge.

Det meste kan løses, men det er glede å spore i at regnet iallfall har gitt seg mot slutten av arbeidsdagen.

Kyrre Haugen Sydnes fryser kanskje minst i den svære kaptein Sabeltann-frakken sin.

–Tenk hvordan det blir å svette inn i dette i Marokko, sier han og grøsser.

Det er nemlig neste stopp, når høstværet virkelig setter inn over Europa. Siste del av toktet for filminnspillingen er Thailand, det blir neppe særlig frossent der heller.

Mye står på spill i den store satsingen. Plutselig skal sjørøverkapteinen fra Kjuttaviga ut på ikke mindre enn tre kontinenter, med Disney i ryggen, som fra før av allerede har storpirater som Kaptein Krok og Jack Sparrow i stallen.

Skjønt, fortsetter den bleke sjørøveren å plyndre lommebøkene til norske foreldre slik han har gjort til nå, kan han trolig ta det rolig de neste hundre år. Hiv og hoi.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.