Hopp til innhold

Kaller dronninga fascist

Morrissey kaller dronning Elisabeth fascist og sammenlikner monarken med Muammar Gaddafi og Hosni Mubarak.

Dronning Elisabeth og Morrissey

Morrissey har klare meninger om Dronning Elisabeth og monarkiet.

Foto: Lise Åserud, Scanpix / AFP

Morrissey

Morrissey er ikke kjent for å legge noe imellom når han uttaler seg om ting.

Foto: DIEGO TUSON / AFP
Morrissey på Øya

Morrissey på scenen under sin konsert på Øyafestivalen 2006.

Foto: Lise Åserud / Scanpix
The Smiths: «The Queen is dead»

Morrissey var blant annet med på The Smiths-albumet «The Queen is dead».

Foto: Plateomslag

Steven Patrick Morrissey, best kjent bare under sitt etternavn, er etter hvert blitt nokså berykta for sine mange kontroversielle utsagn, blant annet om kinesere .

Kritiserer monarken

Ved dronning Elisabeths svært omdiskuterte besøk i Irland benytter han anledningen til å kritisere monarken og sammenlikner hennes posisjon med Libyas leder Muammar Gaddafi og Egypts avgåtte diktator Hosni Mubarak.

Les også:

I et innlegg i det irske magasinet Hot Press langer han ut mot det britiske monarkiets styresett.

«Selve dronningens eksistens og hennes nå enorme familie ... går fullstendig imot forestillingen om demokrati, og er mot ytringsfrihet. For en bred historisk oversikt over hva dronningen er og hvordan hun regjerer, se på Gaddafi eller Mubarak. Se om du kan oppdage noen forskjell – det vil du ikke klare», heter det i artikkelen.

«The Queen is dead»

Den tidligere Smiths-vokalisten er sønn av irske, katolske immigranter og laget blant annet tittellåta på Smitsh-albumet «The Queen is dead» fra 1986.

«Her very Lowness with a head in a sling/ I'm truly sorry – but it sounds like a wonderful thing», heter det blant annet i teksten der.

«Dronningens besøk i Irland er en del av et ny PR-kampanje for å gjenoppfinne The Windsors. Meldinga fra Dronningen vil være den samme som alltid: Hvem vi er født til å være, er viktigere enn hva vi oppnår i livet», skriver Morrissey.

Fascisme

«Dronningen har makt til å gi tilbake de seks fylkene tilbake det irske folket, slik at Irland igjen kan bli en nasjon», sier han videre med klare antydninger om den nord-irske konflikten.

«Det faktum at hun ikke har gjort dette er fascisme. Hva annet kan det være?» spør musikeren til slutt.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)