Hopp til innhold

Kalk-Homer til besvær

55 meter høy, i bare underbuksa og med en smultring i hånda strutter en blid og fornøyd Homer Simpson ved siden av oldtidsminnet Cerne Abbas-kjempen i England.

Homer Simpson og Cerne Abbas-kjempen
Foto: HO / Reuters

Figuren av Homer, malt i biologisk nedbrytbar kalkmaling, står ikke størrelsesmessig tilbake for den historiske kjempen han står ved siden av.

Men engelske hedninger og paganister er svært indignerte, og synes overhodet ikke at TV-seriefiguren passer inn i landskapet.

Ber om regn

Nå ber de om regn for å få fjernet den lettkledde Homer, som er plassert i åssiden ved landsbyen Cerne Abbas i sør-England som et PR-stunt i forbindelse med den nært forestående filmen om The Simpsons. Den kalkbaserte malingen vil nemlig få ham til å forsvinne, så snart det kommer noen dråper fra oven.

- Vi hadde håpet på litt tørt vær, men nå tror jeg at jeg har forandret mening, sier Ann Bryn-Evans, leder for hedningesamfunnet i Wessex.

- Nå vil vi utøve litt magi for å få regnet til å komme og skylle den vekk.

Se kjempene her!

Barnas favoritt

Barn fra Cerne Abbas barneskole studerte og sammenlignet de to strekmennene tidligere i uka, og var ikke i tvil om hvilken de lot seg imponere mest av.

- Homer. Fordi han har bukser på seg og det har ikke kjempen.

Cerne Abbas-kjempen er berømt nettopp for sin ublu framtoning. Som den største i sitt slag i England er den av mange regnet som et fruktbarhetssymbol, som mange mener er datert helt tilbake til jernalderen. Samtidig mener mange historikere at benediktinermunkene i området aldri ville ha tolerert en slik figur, og viser til at de tidligste historiske nedtegnelsene om figuren stammer fra 1600-tallet.

- Latterlig!

Hedningesamfunnet ser derimot på Cerne Abbas-kjempen som et spirituelt oldtidssymbol, som man ikke kan ta seg til rette med sånn helt uten videre – med mindre det er for å klippe gresset eller etterfylle kalk. Bryn-Evans er forundret over at den runde og blide Homer og livretten hans i det hele tatt har fått lov til å slå seg ned i gresset ved siden av fruktbarhetskjempen.

- Jeg er overrasket over at de har fått tillatelse til å gjøre noe så latterlig. Dette er et område av vitenskapelig interesse, raser hun.

Maleren hyret inn av Fox for å promotere Simpsons-filmen, kan på sin side berolige med at det nye, litt mindre atletiske tilskuddet til åssiden sannsynligvis vil gå forholdsvis raskt i den historiske glemmeboka.

- Det vil nok ta rundt fjorten dager, litt avhengig av været.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)