Hopp til innhold

Journalist skutt i Dagestan

En lokalavisjournalist ble tirsdag funnet død med skuddskader i den voldsherjede russiske provinsen Dagestan i Nord-Kaukasus, ifølge en polititalsmann.

Liket til Malik Akhmedilov ble funnet med et skuddsår i hodet, sier talsmannen. Men en kilde fra Dagestans innenriksdepartement sier journalisten ble funnet med flere skuddsår i magen i bagasjerommet på en Lada.

Akhmedilov, som ble funnet i utkanten av Dagestans hovedstad Makhatsjkala, var medredaktør for lokalavisen Khakikat, som kommer ut på det lokale språket avar.

Flere journalistdrap

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti har en rekke journalister blitt myrdet i Dagestan de siste årene. I september 2008 skjøt ukjente gjerningsmenn TV-kommentatoren Telman Aleshayev.

Ett halvt år tidligere, 21 mars, ble sjefen for Dagestans statlige TV- og radiostasjon GRRK, Gadji Abashilov, drept da gjerningsmenn skjøt mot bilen han kjørte. Angrepet skjedde bare timer etter at Ilyas Shurpayev, korrespondent for Russlands statlige TV-stasjon Channel 1, ble funnet myrdet i sin leilighet.

I 2005 ble avisspaltisten Zagid Varisov drept av skudd fra en forbipasserende bil.

I juni i år offentliggjorde det internasjonale journalistpresseforbundet (IFJ) en rapport som sier at hele 313 russiske journalister er blitt drept i Russland siden 1993. Ifølge rapporten skal 124 av disse ha død som et direkte resultat av deres arbeid.

Aktivister funnet drept

Akhmedilov ble funnet samme dag som en tsjetsjenske menneskerettaktivisten Zarema Sadulajeva og hennes mann ble funnet skutt og drept like utenfor hovedstaden Groznyj. De to ble kidnappet kvelden før fra kontorene til organisasjonen «Redd generasjonen» som Sadulajeva var leder for, av maskerte og bevæpnede menn.

- Det var ikke noe politisk ved deres arbeid. De bare hjalp
funksjonshemmede barn og barn fra fattige familier, sier
Ljudmila Aleksejeva fra Helsingforsgruppen i Moskva (MHG), ifølge NTB.

Det er knapt en måned siden ble den russiske journalisten og aktivisten Natalja Estemirova ble kidnappet i samme by, for siden å bli funnet drept i den russiske naborepublikken Ingusjetia. Estemirova var en nær venn av den drepte russiske journalisten Anna Politkovskaja .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober