Hopp til innhold

Joe Cocker er død

«Den største rock/soul-stemmen fra Storbritannia noensinne» ble 70 år gammel.

Den britiske sangeren Joe Cocker er død, 70 år gammel, melder BBC. Cocker ble blant annet kjent for sin versjon av The Beatles' melodi "You are so beautiful". Ifølge Yorkshire Post døde Cocker av lungekreft i sitt hjem i Colorado, USA

INGEN SOM SÅ HAM LIVE VIL GLEMME HAM: Det sier manageren hans om rock/soul-sangeren Joe Cocker som døde mandag. Her et utdrag fra konsert i Oslo Spektrum i 2000.

Sangeren Joe Cocker er død. Han døde av lungekreft mandag, ifølge Sony Music.

Spilte på Woodstock

Med sin ru stemme ble han for alvor kjent for publikum i Europa og Nord-Amerika da han deltok på Woodstock-festivalen i 1969.

Før den tid hadde han en viss suksess i England med flere coverlåter av The Beatles.

Turnerte med Bernhoft

Gjennom en karriere på over 40 år, skapte han kjente låter som You Are so Beautiful fra 1975 og Up Where We Belong.

– Det var triste nyheter. Jeg synes han var en fin fyr, en jordnær pubsanger som nådde ut til et kjempepublikum med sin særegne formidling av låter, sier Jarle Berhoft som varmet opp for Cocker I 2010 på hans på turné i Tyskland.

Bernhoft karakteriserte den gangen Cocker som en pubsanger og adopterte ham som sin egen «bestefar».

Joe Cocker besøkte Norge sist i 2013. Da holdt han konsert på Fredriksten festning i Halden.

Up Where we Belong

Duetten med Jennifer Warnes, Up Where We Belong, fra filmen «An Officer and a Gentleman» ble en nr. 1 hit og vant både en Grammy og en Academy Award.

Andre kjente låter fra soulstemmen er: Unchain my heart, When the Night comes og You Can Leave Your Hat On.

Joe Cocker

COVRET BEATLES: Joe Cocker hadde en rekke hits, men ble først kjent for sine tolkninger av The Beatles-låter.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Ingen som så ham live glemmer ham

Ifølge BBC startet han sin sangkarriere på puber og klubber i Sheffield på 60-tallet før han slo gjennom for alvor. Han ble svært kjent for sin coverversjon av With A Little Help From My Friends, som nærmest ble hans varemerke.

– Han var, uten tvil, den største rock/soul-stemmen fra Storbritannia noensinne. Ingen som så ham live vil glemme ham, sier hans agent Barrie Marshall i en pressemelding og fortsetter:

– Han var simpelthen unik. Det vil være umulig å fylle tomrommet etter ham.

JOE COCKER/ File picture of Cocker performing during a concert at La Laguna, Tenerife

TURNERTE JORDA RUNDT: Joe Cocker opptrer på en konsert i Spania, juli 2007.

Foto: SANTIAGO FERRERO / Reuters

Slo gjennom i 1964

John Robert Cockers slo gjennom internasjonalt allerede i 1964 og har hatt en trofast fanskare hele vegen. Han lagde nesten 40 album og turnerte i stor utstrekning over hele verden. Det skriver BBC.

Cocker ble født i Sheffield i England, men flyttet til USA og Colorado hvor han døde av lungekreft i sitt hjem mandag. Han etterlater seg kone, en stedatter og to barnebarn.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober