Hopp til innhold

Jobbet for en arabisk prinsesse

Hvordan oppleves arbeidshverdagen i Saudi-Arabia for en ung, norsk kvinne? Hør historien til Mirjam Amundsen (27), som i halvannet år har jobbet som pilatesinstruktør på et kvinnesenter i landet.

Mirjam Amundsen

Mirjam Amundsen forteller om sine erfaringer fra saudiarabisk arbeidsliv i ukens Sølvsuper.

Foto: Ida Lervik Midtbø

Telefonen ringte midt på natten. I andre enden var en saudiarabisk prinsesse som ønsket seg en pilatesinstruktør til sitt kvinnesenter.

Mirjam gned seg i øynene og trodde knapt det hun hørte. Hun hadde nylig lagt sin CV ut på en database som var tilgjengelig over store deler av verden og fått sitt første napp.

Kort tid etter satt hun på flyet til landet med de mange palasser, og som bugner av safran, gull og marmor.

Forteller om erfaringene

I Sølvsuper forteller danselærer og pilatesinstruktør Mirjam Amundsen (27) om erfaringer fra sitt halvannet år lange opphold i Saudi-Arabia, der kvinner må ha følge og gå fullstendig tildekket hvis de beveger seg ut av huset.

Hva skjuler seg under burkaen til de bedrestilte, og hvordan opplevdes det for en norsk kvinne å måtte dekke seg til i den kvelende heten?

Programleder er Miriam Wicklund.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 21. februar kl 07.03

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober