Hopp til innhold

Jibbing i alpinbakken

En av Norges beste jibbere lærer Per Olav  en ny skiteknikk: Med twintip-ski kan han gjøre akrobatiske kunster i lufta slik som brettkjørerne gjør. Hvis han får det til, da!

Per Olav Alvestad
Foto: NRK

Jon Anders (13) er en av Norges beste på twintip-ski, og på søndag kan du møte han i Newton. Hvordan kan han sveve som han gjør over hoppene i alpinbakken? Sammen med storebror Tor Eivind (19) prøver han å lære Per Olav hvordan han skal begynne.

Jibberen Tor Anders Lindstad (13) i aksjon

Jibberen Tor Anders i aksjon.

Foto: NRK

Knall og fall

Det spesielle med twintip-ski er at de har tupp både foran og bak slik at de kan kjøre både forlengs og baklengs. Dermed kan skikjørerne gjøre mange av de triksene brettkjørerne var alene om før, for eksempel gå rundt én eller flere ganger i lufta uten å være avhengig av å lande forlengs. Det første Per Olav må lære er nettopp å kjøre bakover, og det krever mer enn smarte ski; det krever blant annet at han ikke er redd for å falle, falle og falle! Det må årevis trening til for å gjøre det Jon Anders gjør i alpinbakken, blant annet roterer han flere ganger i lufta før han lander - baklengs!

Startpakke:

* Ski med to tupper, én foran og én bak

* En god læremester

* Et bra alpinterreng

* Hjelm

* Guts!

Brødrene Lindstad venter på Per Olavs hopp

Brødrene Lindstad venter på Per Olavs hopp.

Foto: NRK

Skikunst

For å bli god på twintip-ski må du ha god koordinasjonsevne og kroppsbeherskelse. I tillegg er det en fordel å være flink på vanlig ski. I Newton på søndag skal vi gå gjennom følgende jibb-kunster:

• Kjøre baklengs

• Rotere mange ganger i lufta

• Gå på trynet!

Per Olav Alvestad på hoppkanten

Per Olav på hoppkanten. Er en 360 innen rekkevidde allerede?

Foto: NRK

Spesielle ski

Twintip-ski fungerer omtrent som vanlig ski i bakken når du kjører framover. Men når du glir bakover, må du hele tiden se deg over skuldra. Skiene er laget for at de skal være enkle å trikse med: de er lettere enn vanlig alpinski, og bindingene sitter løsere slik at det skal være enklere å rotere.

Se videoinnslaget med Per Olav og Lindstadbrødrene her:

VIDEO: Rotasjonstips til jibbere

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober