Hopp til innhold

– Min egen dumme feil

– Top Gear har etterlatt et stort tomt hull i livet mitt. Jeg vet ikke hva jeg skal fylle det med, sa Jeremy Clarkson i sitt første intervju etter at han mistet jobben i BBC.

Jeremy Clarkson

INTERVJUET AV JOBB-KANDIDAT: Jeremy Clarksons tok på seg skylden i et intervju med Chris Evans, som er tippet som Clarksons etterfølger i Top Gear.

Foto: Matt Dunham / Ap

Chris Evans

HOPPER KANSKJE ETTER CLARKSON: Chris Evans i BBC.

Foto: STR / REUTERS

Top Gears populære, og omstridte, programleder Jeremy Clarkson fikk sparken fra BBC i mars, etter en rekke kontroversielle episoder.

– At BBC droppet meg var min egen dumme feil. Ordene falt i et intervju med BBC Radio 2s Chris Evans, mannen som flere har tippet som Clarksons etterfølger i det populære programmet.

Flere jobbtilbud

Han innrømmet også for første gang at han har fått flere tilbud om ny jobb.

– Jeg ville vært dum om jeg hoppet på nye jobbtilbud allerede nå. Jeg har vært i BBC i 27 år. Nå må jeg finne ut hvordan verden ser ut utenfor BBC, sa Jeremy Clarkson i intervjuet.

– Å måtte forlate Top Gear har etterlatt seg et stort hull i livet mitt. Nå må jeg finne noe å fylle det med. I mellomtiden har jeg tenkt å bli skikkelig god i tennis, sa Clarkson.

Angrep produsent

Clarkson ble suspendert, senere sparket, fra Top Gear etter å ha angrepet en av produsentene, Oisin Tymon, som måtte oppsøke sykehus etter angrepet.

Programmets fremtid er usikker. De to andre programlederne, James May og Richard Hammond, vil ikke lede det populære bilprogrammet uten Clarkson. BBC har planer om et nytt Top Gear, med nye folk. Chris Evans har vært nevnt.

Top Gear ble sett av over 350 millioner seere over hele verden. Programmet er et av BBCs største suksesser, og salg til utlandet har gitt den britiske allmennkringkasteren inntekter på over en halv milliard kroner i året.

Ikke bitter

– Showet føltes som min baby. Jeg elsket det. Jeg jobbet dag og natt med alle detaljer. Plutselig ble jeg ikke spurt om å gjøre dette lenger, og jeg ble veldig lei meg, sa Clarkson i intervjuet.

Men han er ikke bitter på BBC.

– Det finnes noen forferdelige mennesker der. Men noen er også talentfulle og briljante, og jeg vil aldri klage på min tidligere arbeidsgiver, sa den tidligere programlederen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober