Jenter - Foto: Oro Film /
Foto: Oro Film

Jenter

Det dreier seg om pene pikers røffe side. Vi har altså fått en ny dokumentar på kino som unge seere vil kjenne seg igjen i, men den vil neppe gjøre inntrykk på dem.

 

3 stjerner

En dokumentar om jenter eller en film om hva jenter gjør når de blir filmet?

Mye prat, lite action

Det snakkes mye og gjøres lite. Temaene er sex, fyll, hasj og karakterbok. Ansiktene sier mer enn ordene. Faktene sier noe. Påkledningen sier litt om forskjell men mest om likhet. Lærerne er klar over at kamera er til stede, og vi har følelse av at jentene også leverer etter forventning. Litt som på film.

Diksjonen er svak. Replikkene er heldigvis tekstet. De snakker i skolekorridoren og snakker mens de sitter på muren utenfor og snakker på fortauet langs i veien nedenfor og snakker mens de sminker seg kollektivt foran speilet.

De er knapt hjemme og ikke mange andre fornuftige steder heller. Vi ser dem på fest to-tre ganger, det klines med gutta og det snakkes om det enda mer private, men de tafser mest på hverandre, disse jentene. De snakker om ”veldig østkant” og veldig vestkant” – som typebetegnelser.

- Ikke så tøffe likevel?

Dokumentarfilmen ”Jenter” eksponerer biter av noen liv. Når bitene settes sammen, ser vi sammenhenger. De tøffe er sårbare sjeler. Det er ikke så tøft med dårlige karakterer likevel. Det er ikke å få horestempel. Vi ser vannskapelig varme og utfrysing. Vi ser endringer over tid. Men vi ser ingen helhet.

Disse jentene får bedre karakterer enn livsstilen tilsier. Enten er det så eller så sier ikke filmen sannheten om livsstilen. Den sier ikke mye om hva de bruker tiden til når kamera ikke er der.

Gjør lite inntrykk

Regissøren Hanne Myren og fotografen Odd Reinhardt Nicolaysen fulgte en jentegjeng på Ruseløkka ungdomsskole gjennom mer enn et år. Myren gjorde nesten det samme som Margreth Olin gjorde da hun var på Hauketo skole og laget dogumentaren”Ungdommens råskap”. Men Hanne Myren møtte penere ungdommer… og konsentrerte seg om deres røffe side. Hun komprimerte stoffet vel ensporet. Så la hun musikk på fortellingen.

Unge seere vil naturligvis gjenkjenne noe, men jeg tror ikke filmen vil gjøre inntrykk på mange.

(NRK)

Siste nytt: Kultur

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.