937950-Girl With The Dragon Tattoo, The - Ifølge eget utsagn måtte Mara drikke seg full for å sikre gjennombruddsrollen. - Foto: Merrick Morton /

Ifølge eget utsagn måtte Mara drikke seg full for å sikre gjennombruddsrollen.

Foto: Merrick Morton

Jenta som arvet Salander

«The Girl with the Dragon Tattoo» gikk med tap på kino. Men det ser lyst ut for Salander-arvingen Rooney Mara.

Nå filmer den 27-årige newyorkeren med to av Hollywoods virkelige regigiganter. Steven Soderberghs «The Bitter Pill» og Terrence Malicks «Lawless» skal begge være klar i 2013, ifølge Internet Movie Database.

937950-Girl With The Dragon Tattoo, The - Mara har superregissører som Steven Soderbergh og Terrence Malick linet opp. - Foto: Baldur Bragason /

Mara har superregissører som Steven Soderbergh og Terrence Malick linet opp.

Foto: Baldur Bragason

Først foreligger imidlertid David Finchers «The Girl with the Dragon Tatoo» på DVD, med slipp 25. april. Mara er innforstått med at hun vil være synonym med Salander-rollen en stund til.

– Hvis jeg fikk det til og gjorde en god jobb, tror jeg folk vil huske den lenge. Men det betyr jo ikke at jeg ikke kan bli husket for andre ting, påpeker hun overfor NTB.

– Heldigvis er hun svært annerledes enn meg rent fysisk. Jeg håper jo at det gir meg litt slingringsmonn, forteller Mara, som holder hoff på et London-hotell med svart kjoletøy og kort pannelugg.

937950-Girl With The Dragon Tattoo, The - Bond-helten Daniel Craig gestalter Mikael Blomkvist i David Finchers nyinnspilling. - Foto: Merrick Morton /

Bond-helten Daniel Craig gestalter Mikael Blomkvist i David Finchers nyinnspilling.

Foto: Merrick Morton

Tapsprosjekt

Studioet MGM bekreftet nylig at den påkostede Larsson-nyinnspillingen gikk med tap på kino. Likevel gjorde Mara sine saker bra nok til å kapre en Oscar-nominasjon.

Det var viktig for henne å fjerne seg fra det Noomi Rapace leverte i originalversjonen, forklarer hun.

– Selv om jeg syntes hun var fantastisk, var det ikke sånn jeg så for meg skikkelsen da jeg leste bøkene.

– Hva så du for deg?

– Det som gjør henne så troverdig, er at hun er full av motsetninger. Hun er både sterk og svak, tøff og sårbar. Vi ville utstyre henne med flere lag.

937950-Girl With The Dragon Tattoo, The - Det som gjør henne troverdig, er at hun er full av motsetninger, sier Rooney om sin Lisbeth. - Foto: Merrick Morton /

Det som gjør henne troverdig, er at hun er full av motsetninger, sier Rooney om sin Lisbeth.

Foto: Merrick Morton

Fyllekule

– Stresset det deg at stjerner som Scarlett Johansson var inne i bildet?

– Nei, for jeg følte ikke at jeg befant meg i samme båt som dem. Hvis de ville hyre noen av det kaliberet, ville det det ikke bli meg. Selv tenkte jeg at det ville være smart å velge en som publikum ikke kjente. Figuren er slik en gåte at det ikke burde være noe folk hadde en relasjon til.

– Hvordan artet den mye omtalte auditionprosessen seg?

– Den var vanskelig og lang, over to og en halv måned. Det var screentest etter screentest, samt en masse hår- og sminkeeksperimentering. Og så var det en masse greier de ville at jeg skulle gjøre.

– Hva var det rareste?

– Sannsynligvis å drikke seg full.

– Det høres jo artig ut?

– He-he, det var etter uker på uker med prøver, og jeg var nok litt lei. Så jo, jeg antar det var ok. Det viktigste var at David Fincher fikk seg en skuespiller som kunne stå på i 14 timer daglig, en han ikke kunne banke rollen ut av.

Girl With The Dragon Tattoo, The - Rooney Mara spiller Lisbeth Salander i 'The Girl with the Dragon Tattoo», som slippes på DVD 25. april. - Foto: Anders Lindén /

Rooney Mara spiller Lisbeth Salander i 'The Girl with the Dragon Tattoo», som slippes på DVD 25. april.

Foto: Anders Lindén

Ydmyk dame

Mara vil ikke diskutere de kommende filmene sine. Det er for tidlig, mener hun.

Hun vil heller ikke høre snakk om at karrieren vil gå av seg selv heretter.

– Jeg prøver ikke å tenke sånn. Jeg håper bare at jeg får anledning til å fortsette å gjøre arbeid det står respekt av.

– Alle som tar en Salander blir store?

– Jeg tenker ikke sånn heller. Som tilhenger av romanen og karakteren konsentrerte jeg meg om å bidra til å sette historien ut i live, bedyrer Mara.

– Hva som siden vil hende eller ikke hende for meg, var simpelthen ikke tema.

(NTB)

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.