Hopp til innhold

Jay Leno: Trumps utspill er nonsens

Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps forslag om å nekte muslimer innreise i USA ble tema da Nobel-artistene inviterte til pressekonferanse.

Jason Derulo og Jay Leno

TRUMP BLE TEMA: Amerikanske Jason Derulo og Jay Leno fikk spørsmål om den amerikanske valgkampen og Trumps utspill mot muslimer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Årets Nobelkonsert blir annerledes. Større arena, flere store stjerner og flere låter per artist.

Fornyelsen av konseptet ser allerede ut til å ha båret frukter. Fredag morgen ble det klart at arrangørene har solgt ut Telenor Arena.

Senere samme dag innkalte Nobelkonserten til pressekonferanse for å presentere seremonimester Jay Leno og artistene som skal opptre under konserten.

Latterliggjorde Trump

– Jeg lurte på hvem som kansellerte, spøkte Jay Leno da han ble spurt om sin første reaksjon på å bli tilbudt å lede konserten.

Da Aftenposten spurte om hva han syntes om den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps nylige utspill om å utestenge muslimer fra USA, virket ikke talkshow-veteranen overdrevet bekymret.

– Jeg er en optimist, og jeg tror det vil vekke opp en del amerikanere. Den amerikanske grunnloven tillater ikke den slags nonsens. Det er en liten gruppe som støtter Trump, svarte Leno.

– Amerika handler om frihet. Frihet er en stor del av fred. Det er et latterlig utsagn, og jeg tror ikke noen tar det alvorlig, supplerte Lenos landsmann Jason Derulo.

Sjokkert av Paris-terroren

Emel Mathlouthi

SJOKKERT: Tunisiske Emel Mathlouthi har et personlig forhold til Paris, og sier hun var sjokkert over terrorhandlingene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Leno pekte på at mange i USA ikke kjenner godt nok til muslimsk og arabisk kultur.

– Kanskje folk hadde kommet på bedre tanker hvis de hadde hørt henne i går, sa Leno, og pekte mot den tunisiske sangeren Emel Mathlouthi.

Mathlouthi ble en stemme for den arabiske våren i 2011, da opprørere i flere land begynte å bruke hennes låt Kelmti Horra (Mitt ord er fritt).

På pressekonferansen fikk Mathlouthi, som i 2008 flyttet til Frankrike for å unngå sensuren under det gamle tunisiske regimet, spørsmål om hvordan hun opplevde terrorangrepene i Paris.

– Jeg var fullstendig i sjokk. Det er byen hvor jeg startet karrieren min, og har levd i ekte frihet og blitt ønsket velkommen som kunstner og tunisier. Jeg hadde aldri forestilt meg at det kunne skje der, fordi det er et så fantastisk sted for kunst, fortalte Mathlouthi.

På spørsmål om hva hun mener om vestlige lands krigføring mot IS, var hun klar i sitt svar.

– Det er aldri en god idé å gå til krig. Og de som går til krig går sjelden til krig for de rette grunnene: Å bringe fred å demokrati til regionene. Det er åpenbare ting som kan gjøres for å bekjempe terrorisme, og det begynner lokalt og politisk. Dessverre er det for mye hykleri i politikken, mente Mathlouthi.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober