Knertens tjukke fetter til Japan

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Japanerne er ville etter norsk barnekultur, og har nå animert stubben Kubbe for japansk barne-tv.

Kubbe - Et lite trestykke fra Norge gjør det stort i Japan. - Foto: Illustrasjon: Åshild Johnsen /

Et lite trestykke fra Norge gjør det stort i Japan.

Foto: Illustrasjon: Åshild Johnsen

Et lite (tre)stykke Norge er sendt til Japan for å la seg animere. Kubbe er stubbens navn, og hittil er to barnebøker om den relativt ukjente barnebokfiguren gitt ut i Norge. I Japan er treskallen i ferd med å bli kjendis.

– Det er en trend at japanerne er interessert i norsk kultur, og da særlig barnekultur. De har et slags romantisk forhold til julenissen og nordlyset, og leter stadig etter nye gode skandinaviske konsepter å la seg begeistre over, sier Gunnar Strøm, som er førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda, hvor han også startet animasjonsutdanningen.

Japanerne er villt begeistret over det lille stykket norsk skog. I tillegg til at boka allerede selger som varmt hvetebrød, har TMS Entertainment i Japan kjøpt rettighetene til å animere Kubbe for det japanske markedet. Om litt skal 4 - 5 episoder om den norske lille pluggen sendes på japansk barne-tv.

Eksotisk skandinavisk

Illustratør og forfatter Åshild Kanestad Johnsen ler. Hun er noe overrumplet over denne voldsomme interessen for sitt lille trestykke.

– Japanerne er jo selv så utrolig bra på billedbøker. Jeg tror de synes Kubbe er veldig eksotisk på en skandinavisk måte, sier hun.

Kubbe ble til på en togtur mellom Oslo og Bergen for noen år siden. Johnsen kjørte gjennom lange skogsstrekk, mens hun skriblet på ansikter og bein. Skogen ble levende og litt mystisk, og plutselig dukket Kubbe opp.

Kubbe - «Kubbe lager museum» og «Kubbe lager spetakkel» er de to bøkene som hittil er kommet ut i Norge. I tillegg jobbes det med en tredje bok, kun vil bli tilgjengelig som app. - Foto: Illustratør: Åshild Johnsen /

«Kubbe lager museum» og «Kubbe lager spetakkel» er de to bøkene som hittil er kommet ut i Norge. I tillegg jobbes det med en tredje bok, kun vil bli tilgjengelig som app.

Foto: Illustratør: Åshild Johnsen
Kunne vært Knertens tjukke fetter

I billedbøkene om Kubbe bor hovedpersonen langt inne i skogen. Han er en litt merkelig skapning i elastisk tre, til forveksling lik Knertens tjukke fetter. Han er et sted mellom fem og 12 år gammel, har en bestemor som bor i byen og en bestevenn som er et bartre.

– Jeg ser for meg at han lå i et vedlass på en lastebil, falt av og ble liggende i veikanten. Etter en stund begynte det å spire armer og ben på ham, og bestemora fant ham der, sier Johnsen.

De to bøkene om Kubbe er blitt en stor suksess internasjonalt, og er også solgt til Korea, Tyskland, Frankrike og Sverige i tillegg til Japan.

Kubbefeber i Tokyo

I Tokyo har det lenge vært jobbet iherdig mot lanseringen av en animasjonsfilm og en bok om stubben fra de norske skogene.

På en egen Kubbe-kafe midt i den japanske hovedstaden har man designet egne Kubbeservietter, Kubbe-papptallerkener, Kubbe-plakater og en Kubbe-meny - forhåpentligvis uten tresmak - for å hedre treskallen, som lansertes i bokform i Japan i april.

– Jeg ble blant annet bedt om å illustrere en norsk frokost til dette formålet, sier Johnsen.

Bra timing for Kubbe

Timingen for Kubbe kunne ikke vært bedre. I tillegg til den skandinaviske bølgen som skyller over landet, er natur som har liv tett knyttet opp til japansk mytologi og shinto-religion. Også Anita Killis film «Sinna mann» har oppnådd en voldsom popularitet i landet, og derned banet vei for andre norske animasjoner.

Til høsten har Hiroshima animasjonsfilmfestival, som er en av verdens lednende animasjonfilmfestivaler, norsk animasjon som tema.

– Konseptet Kubbe har nok et stort potensiale, selv om det er et langt stykke igjen til han vil ha en tilsvarende posisjon som Anita Killis filmer i Japan. Man vet aldri, også små trekubber må begynne i det små, sier Gunnar Strøm fra Høgskolen i Volda.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

 • team me team me - Foto: Team Me / Handout / NTB Tema
  Foto: Team Me / Handout / NTB Tema

  Skrev musikk, tok ikke spaferie

  Team Me ble bejublet for 2011-debuten, siden ble det stilt – til nå.

  Indiepopyndlingene som vant Spellemann for «To The Treetops», slipper denne uken oppfølgeren «Blind As The Night».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.