Hopp til innhold

Knertens tjukke fetter til Japan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Japanerne er ville etter norsk barnekultur, og har nå animert stubben Kubbe for japansk barne-tv.

Kubbe

Et lite trestykke fra Norge gjør det stort i Japan.

Foto: Illustrasjon: Åshild Johnsen

Et lite (tre)stykke Norge er sendt til Japan for å la seg animere. Kubbe er stubbens navn, og hittil er to barnebøker om den relativt ukjente barnebokfiguren gitt ut i Norge. I Japan er treskallen i ferd med å bli kjendis.

– Det er en trend at japanerne er interessert i norsk kultur, og da særlig barnekultur. De har et slags romantisk forhold til julenissen og nordlyset, og leter stadig etter nye gode skandinaviske konsepter å la seg begeistre over, sier Gunnar Strøm, som er førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda, hvor han også startet animasjonsutdanningen.

Japanerne er villt begeistret over det lille stykket norsk skog. I tillegg til at boka allerede selger som varmt hvetebrød, har TMS Entertainment i Japan kjøpt rettighetene til å animere Kubbe for det japanske markedet. Om litt skal 4 - 5 episoder om den norske lille pluggen sendes på japansk barne-tv.

Eksotisk skandinavisk

Illustratør og forfatter Åshild Kanestad Johnsen ler. Hun er noe overrumplet over denne voldsomme interessen for sitt lille trestykke.

– Japanerne er jo selv så utrolig bra på billedbøker. Jeg tror de synes Kubbe er veldig eksotisk på en skandinavisk måte, sier hun.

Kubbe ble til på en togtur mellom Oslo og Bergen for noen år siden. Johnsen kjørte gjennom lange skogsstrekk, mens hun skriblet på ansikter og bein. Skogen ble levende og litt mystisk, og plutselig dukket Kubbe opp.

Kubbe

«Kubbe lager museum» og «Kubbe lager spetakkel» er de to bøkene som hittil er kommet ut i Norge. I tillegg jobbes det med en tredje bok, kun vil bli tilgjengelig som app.

Foto: Illustratør: Åshild Johnsen
Kunne vært Knertens tjukke fetter

I billedbøkene om Kubbe bor hovedpersonen langt inne i skogen. Han er en litt merkelig skapning i elastisk tre, til forveksling lik Knertens tjukke fetter. Han er et sted mellom fem og 12 år gammel, har en bestemor som bor i byen og en bestevenn som er et bartre.

– Jeg ser for meg at han lå i et vedlass på en lastebil, falt av og ble liggende i veikanten. Etter en stund begynte det å spire armer og ben på ham, og bestemora fant ham der, sier Johnsen.

De to bøkene om Kubbe er blitt en stor suksess internasjonalt, og er også solgt til Korea, Tyskland, Frankrike og Sverige i tillegg til Japan.

Kubbefeber i Tokyo

I Tokyo har det lenge vært jobbet iherdig mot lanseringen av en animasjonsfilm og en bok om stubben fra de norske skogene.

På en egen Kubbe-kafe midt i den japanske hovedstaden har man designet egne Kubbeservietter, Kubbe-papptallerkener, Kubbe-plakater og en Kubbe-meny - forhåpentligvis uten tresmak - for å hedre treskallen, som lansertes i bokform i Japan i april.

– Jeg ble blant annet bedt om å illustrere en norsk frokost til dette formålet, sier Johnsen.

Bra timing for Kubbe

Timingen for Kubbe kunne ikke vært bedre. I tillegg til den skandinaviske bølgen som skyller over landet, er natur som har liv tett knyttet opp til japansk mytologi og shinto-religion. Også Anita Killis film «Sinna mann» har oppnådd en voldsom popularitet i landet, og derned banet vei for andre norske animasjoner.

Til høsten har Hiroshima animasjonsfilmfestival, som er en av verdens lednende animasjonfilmfestivaler, norsk animasjon som tema.

– Konseptet Kubbe har nok et stort potensiale, selv om det er et langt stykke igjen til han vil ha en tilsvarende posisjon som Anita Killis filmer i Japan. Man vet aldri, også små trekubber må begynne i det små, sier Gunnar Strøm fra Høgskolen i Volda.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.