Jan Eggum skal skrive din låt i Postkort 2012 - Han er filmelsker og beskriver de beste som «venner for livet». - Foto: Line Forsmo / NRK

Han er filmelsker og beskriver de beste som «venner for livet».

Foto: Line Forsmo / NRK

Skal lede Amandajuryene

– Jeg er en kvalifisert publikummer og ser over femti filmer i året. Heldigvis kan de andre jurymedlemmene også lage film, sier den nybakte jurylederen.

Vil det være en fordel å lage melankolske filmer?

– Jeg krever noe helt annet av en film enn av tekst og musikk som jeg selv driver med. De beste filmene rører meg dypt. Ofte har de et lite, men sterkt vendepunkt som jeg husker til evig tid, sier Jan Eggum.

Han synes det er befriende å se på en kunstform som han egentlig ikke behersker.

Best på lerret

– Film bør sees på kino, sier den nybakte lederen av tre juryer som vurderer de beste norske langfilmene på Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Eggum er blitt spurt om å lede Amandajuryene flere ganger. – Ifjor sa jeg nei fordi jeg var så travelt opptatt med mitt eget jubileum som artist.

Gunnar Johan Løvvik - Festivalleder og leder for Amandakomiteen Gunnar Johan Løvvik. - Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Festivalleder og leder for Amandakomiteen Gunnar Johan Løvvik.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Jeg sa at Amandakomiteen gjerne måtte komme tilbake når jeg fikk bedre tid, sier Eggum. Festivalleder Gunnar Johan Løvvik tok ham på ordet.

– Jan Eggum er en svært populær artist med et tett program. Det å se igjennom de norske filmene fra et helt år og lede juryeringen av disse er, et omfattende arbeid. Det er svært gledelig at han har klart å sette av tid til dette, sier Løvvik.

18 kategorier

Amandaprisen deles ut i 18 ulike kategorier. Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2011 til 30. juni 2012.

Amandanominasjonene offentliggjøres på en pressekonferanse i Oslo onsdag 20. juni.

Amandaprisutdelingen sendes direkte fra Haugesund konserthus fredag 17. august, og er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 17. - 23. august 2012.

Siste nytt: Kultur

 • Danske Se og Hør - Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix
  Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix

  Se og Hør-skandalen øker i omfang

  Datatilsynet i Danmark har bedt SAS og Rikshospitalet gi detaljer rundt hvordan de håndterer følsomme personopplysninger. Bakgrunnen er mistanke om at ansatte har lekket opplysninger til danske Se og Hør, skriver Mediawatch.dk.

 • Ukraina - Foto: GENYA SAVILOV / Afp
  Foto: GENYA SAVILOV / Afp

  Kraftig økning i drap på mediefolk

  61 journalister, fotografer og medhjelpere ble drept på jobb i løpet av første halvår, skriver Journalisten. 36 av dem døde mens de dekket krigshandlinger, mens de resterende ble drept mens de dekket kriminalitet og korrupsjon.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.