Jan Eggum skal skrive din låt i Postkort 2012 - Han er filmelsker og beskriver de beste som «venner for livet». - Foto: Line Forsmo / NRK

Han er filmelsker og beskriver de beste som «venner for livet».

Foto: Line Forsmo / NRK

Skal lede Amandajuryene

– Jeg er en kvalifisert publikummer og ser over femti filmer i året. Heldigvis kan de andre jurymedlemmene også lage film, sier den nybakte jurylederen.

Vil det være en fordel å lage melankolske filmer?

– Jeg krever noe helt annet av en film enn av tekst og musikk som jeg selv driver med. De beste filmene rører meg dypt. Ofte har de et lite, men sterkt vendepunkt som jeg husker til evig tid, sier Jan Eggum.

Han synes det er befriende å se på en kunstform som han egentlig ikke behersker.

Best på lerret

– Film bør sees på kino, sier den nybakte lederen av tre juryer som vurderer de beste norske langfilmene på Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Eggum er blitt spurt om å lede Amandajuryene flere ganger. – Ifjor sa jeg nei fordi jeg var så travelt opptatt med mitt eget jubileum som artist.

Gunnar Johan Løvvik - Festivalleder og leder for Amandakomiteen Gunnar Johan Løvvik. - Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Festivalleder og leder for Amandakomiteen Gunnar Johan Løvvik.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Jeg sa at Amandakomiteen gjerne måtte komme tilbake når jeg fikk bedre tid, sier Eggum. Festivalleder Gunnar Johan Løvvik tok ham på ordet.

– Jan Eggum er en svært populær artist med et tett program. Det å se igjennom de norske filmene fra et helt år og lede juryeringen av disse er, et omfattende arbeid. Det er svært gledelig at han har klart å sette av tid til dette, sier Løvvik.

18 kategorier

Amandaprisen deles ut i 18 ulike kategorier. Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2011 til 30. juni 2012.

Amandanominasjonene offentliggjøres på en pressekonferanse i Oslo onsdag 20. juni.

Amandaprisutdelingen sendes direkte fra Haugesund konserthus fredag 17. august, og er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 17. - 23. august 2012.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.