Hopp til innhold

Jackie Chan støtter dødsstraff for narkotikaforbrytere

Jackie Chans sønn var nylig fengslet for narkotikabesittelse. Nå kommer skuespilleren med oppsiktsvekkende utspill om dødsstraff.

Malaysia Police Story 2013 Jackie Chan

KONTROVERSIELT UTSPILL: Sønnen slapp ut av fengsel i februar. Nå sier Jackie Chan at han i enkelte tilfeller støtter dødsstraff.

Foto: Lai Seng Sin / Ap

Den kinesiske regissøren, skuespilleren og kampsportutøveren Jackie Chan har spilt i over 150 filmer. Han har fått stjerne på Hollywood Wall of fame, og i 2010 var han med i nyinnspillingen av «The Karate Kid» i Harald Zwarts regi.

Nå gjør skuespilleren seg bemerket av noe helt annet enn filmprestasjoner.

– I noen saker støtter jeg dødsstraff, sier Jackie Chan i et intervju, ifølge BBC.

Både Singapore og Kina har innført dødsstraff for narkotikasmugling.

– Med narkotika ødelegger du tusenvis av unge barn, jeg synes disse menneskene er ubrukelige, sier Chan i intervjuet.

Sønnen fengslet

Hollywoodskuespillerens sønn, Jaycee Chan (32), tilbrakte seks måneder i fengsel i Kina etter at politiet fant marihuana i hjemmet hans. I februar slapp han ut.

Chan sier at han følte seg skamfull og sjokkert over sønnens tid i fengsel, og at han nå er mer fokusert på sin sønn.

CHINA-CHAN-CELEBRITY-CRIME-DRUGS

FRI: Jackie Chans sønn, Jaycee Chan, slapp ut av kinesisk fengsel i februar.

Foto: GREG BAKER / Afp

– Jeg fokuserer mer på ham nå. Jeg pleide å si «du er en voksen mann», men nå har jeg funnet ut at han fortsatt er en gutt, sier Chan.

Les også:

Utnevnt som ambassadør

I intervjuet sier Jackie Chan at narkotika ikke bare skader unge mennesker, men at det også har skadet familien hans.

Jackie Chan er Singapore's første kjente anti-narkotika-ambassadør, skriver BBC.

GERMANY PREMIERE CHAN

KJENT POSITUR: Jackie Chan er en av få skuespillere som gjennomfører alle stuntene selv.

Foto: MARTIN MEISSNER / Ap

Han ble utnevnt som offisiell narkotikakontroll-ambassadør av kinesisk politi i 2009.

Les også:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober